Χοιρινό με δεντρολίβανο και σκόρδο:
Γρήγορο, εύκολο, αρέσει στις γυναίκες και η προετοιμασία του θέλει, δεν θέλει πέντε λεπτά. Οι Ιταλοί το λένε Arista di Maiale. Κάτι παραπάνω ξέρουν.
Από τα must πιάτα στην περιοχή της Φλωρεντίας, ένα φαγητό παραδοσιακό, κλασικό και κυρίως πολύ νόστιμο. Η προετοιμασία του θέλει, δεν θέλει πέντε λεπτά. Και το καλύτερο; Αρέσει πολύ στις γυναίκες, έστω κι αν υπάρχει η λέξη σκόρδο στη συνταγή. Βασικά ψημένο και ανακατεμένο με πολύ δεντρολίβανο, ακυρώνεται η έντονη μυρωδιά και δίνει μόνο γεύση.
Πάμε, όμως να το δούμε στην πράξη: Ζητάτε από το χασάπη να σας δώσει άκοπες μπριζόλες χοιρινού, ένα ενιαίο πλευρό. Ζητάτε ανάλογα με τα πόσα άτομα είστε, και τα ανάλογα κόκαλα μπριζόλας. Τον παρακαλείτε να ξεκοκαλίσει τα κόκαλα από το κρέας με το δικό του μαχαίρι, έτσι ώστε να γίνει δύο κομμάτια και να τα καθαρίσει στις άκρες τους. Σε ένα μπλέντερ βάζετε δύο, τρεις σκελίδες σκόρδου, αρκετά φυλλαράκια δεντρολίβανο, λάδι, αλάτι και πιπέρι. Αλείφετε όλο το κρέας με το μείγμα που έχει δημιουργηθεί. Βάζετε πιο πολύ στη μεριά που ήταν πριν κολλημένο το κόκαλο για να δώσει πιο έντονη γεύση.
Δένετε με ένα σπάγκο τα κόκαλα στη θέση τους όπως βλέπετε στη φωτογραφία. Νωρίτερα έχετε προθερμάνει το φούρνο στους 180ο για κανένα 20λεπτο. Ρίχνετε στο ταψάκι λίγο νερό και το βάζετε στο φούρνο. Το γυρίζετε δυο, τρεις φορές, κατά τη διάρκεια του ψησίματος από τη μία και την άλλη μεριά. Συνήθως χρειάζεται ένα 20λεπτο για κάθε κιλό κρέας, αλλά καλύτερα να αγοράσετε ένα θερμόμετρο κρέατος όπου επάνω έχει γραμμένο το πότε είναι έτοιμο κάθε είδος κρέατος. Το καρφώνετε έτσι η άκρη του να φτάνει στην καρδιά του κρέατος.
Συνήθως το βγάζετε πέντε-εφτά βαθμούς νωρίτερα απ’ ότι δείχνει το θερμόμετρο. Είναι πολύ νόστιμη συνταγή και οι Ιταλοί το ονομάζουν Arista di Maiale. Εννοείται ότι συνοδεύετε από τηγανιτές πατάτες.
Από τον Πέτρο Κωστόπουλο
pkool.gr
Δείτε και τη συνταγή "Ντολμαδάκια με κυμά".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου