Ντολμαδάκια με κυμά:
200γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα
1 κρεμμύδι (μεγάλο)
400γρ. μοσχαρίσιο κιμά
250γρ.ρύζι
6 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουτάλια ψιλοκομμένο άνηθο
1 κουτάλι ψιλοκομμένο δυόσμο
2 κουτάλια ψιλοκομμένο μάραθο
3 φλυτζάνια νερό
χυμό 1 λεμονιού (προαιρετικά)
2 αυγά (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ζεματίστε τα αμπελόφυλλα για περίπου 5 λεπτά, κατόπιν ξεπλύνετε με κρύο νερό.
Συγχρόνως σε ένα τηγάνι, τσιγαρίστε το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέστε τον κιμά και το ρύζι ανακατεύωντας συνεχώς για μερικά λεπτά.
Μετακινήστε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπώλ και προσθέστε το μάραθο, τον άνηθο, το δυόσμο, 2 κουτάλια λάδι, καθώς και αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώστε όλα τα υλικά με τα χέρια έως ότου γίνουνε ομοιογενή.
Τοποθετήστε ανοικτά τα αμπελόφυλλα με την την ομαλή τους πλευρά σε μια καθαρή επιφάνεια και βάλτε με ένα κουταλάκι τη γέμιση στο κέντρο. Κατόπιν το διπλώνετε σταυρωτά.
Τοποθετείστε τα σε σειρές το ένα δίπλα στο άλλο, αφού πρώτα έχετε καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας με αμπελόφυλλα. Γεμίστε με νερό και λίγο λάδι μέχρι να τη μέση περίπου όπου έχουνε μπει τα ντολμαδάκια. Καλύψτε με ένα πιάτο για σταθερότητα.
Τοποθετείστε το καπάκι της κατσαρόλας και σιγοβράστε σε μια χαμηλή θερμοκρασία για περίπου 1 ώρα.
Δείτε και την "Πορτοκαλόπιτα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου