ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Χρυσές Σφαίρες: Αυτές είναι οι 2 υποψήφιες Ελληνικές ταινίες


Μια νέα σημαντική διάκριση για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο ήρθε με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τις καλύτερες μη αγγλόφωνες ταινίες της χρονιάς για τις Χρυσές Σφαίρες. Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα τις 58 συνολικά μη αγγλόφωνες ταινίες που έχουν προβληθεί στα μέλη της και οι οποίες θα διεκδικήσουν μια θέση ανάμεσα στις τελικές υποψηφιότητες για τη Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δυο ελληνικές:

 Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού του σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζου, επίσημη υποψηφιότητα της Ελλάδας για τα Όσκαρ και το Αν... του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, το οποίο είχε προβληθεί πριν από μερικούς μήνες στο Λος Άντζελες για τα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών.
Από τις 58 ταινίες που επιλέχθησαν στην αρχική λίστα ξεχωρίζουν ασφαλώς το μεγάλο φαβορί για το βραβείο Η Ζωή της Αντέλ του Αμπντελατίφ Κεσίς (Γαλλία), το εξαιρετικό Κυνήγι του δανού Τόμας Βίντερμπεργκ, το Gloria από την Χιλή αλλά και η Τέλεια Ομορφιά του Ιταλού Πάολο Σορεντίνο.
Αξίζει να θυμήσουμε ότι σε αντίθεση με τα Οσκαρ, στις Χρυσές Σφαίρες η κάθε χώρα μπορεί να υποβάλλει περισσότερες από μια υποψηφιότητες για το βραβείο της Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Μοναδικός όρος είναι οι ταινίες να μην είναι αγγλόφωνες, να έχουν βγει σε διανομή στη χώρα τους μεταξύ του Νοεμβρίου του 2012 και του Δεκεμβρίου του 2013 και να προβληθούν για τα μέλη της Ενωσης Ξένων Ανταποκριτών στο Χόλιγουντ.

Οι ελληνικές υποψηφιότητες
Το νέο αίμα του ελληνικού κινηματογράφου εκπροσωπείται από τον σκηνοθέτη Έκτορα Λυγίζο. Πρόκειται για την πιο βραβευμένη ελληνική ταινία της χρονιάς, με εξαιρετική πορεία και σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του νέου έλληνα δημιουργού απέσπασε θετικά σχόλια στο εξωτερικό για το κοινωνικοπολιτικό της μήνυμα, ενώ έγινε λόγος για τις επιρροές από τα έργα των Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι και Αλμπέρ Καμί, αλλά και από τον κινηματογράφο του Ρομπέρ Μπρεσόν. 

Ένα 22χρονο αγόρι περιφέρεται στην σύγχρονη Αθήνα δίχως δουλειά, λεφτά, κοπέλα... Δεν έχει φαΐ να φάει, αλλά έχει ένα καναρίνι και πολύ ωραία φωνή κόντρα τενόρου. Όταν μένει και χωρίς σπίτι, πρέπει να βρει κρυψώνα για το καναρίνι του. Κι όταν το καναρίνι παγιδεύεται μες στην κρυψώνα, το αγόρι πρέπει να βρει βοήθεια. Πρέπει να βρει κάποιον να του εξομολογηθεί ότι δεν έχει δουλειά, δεν έχει λεφτά, δεν έχει κοπέλα και δεν έχει φαΐ να φάει...
Με τους: Γιάννη Παπαδόπουλο, Λίλα Μπακλέση, Κλεοπάτρα Περάκη, Βαγγέλη Κομματά, Χαράλαμπο Γωγιό.


Η δεύτερη ελληνική ταινία της λίστας είναι το Αν... του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.
Πρόκειται για το πρώτο εγχείρημα του γνωστού σεναριογράφου και ηθοποιού στη μεγάλη οθόνη, το οποίο σημείωσε σημαντική εισπρακτική επιτυχία στη χώρα μας, ενώ προβλήθηκε με επιτυχία και στις ΗΠΑ στα πλαίσια του Los Angeles Greek Film Festival.
Το Αν... είναι μία ιστορία από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Στον ίδιο χρόνο με κοινά γεγονότα και πρόσωπα. Ένα σενάριο με ήρωες έρμαια των γεγονότων και κοινό παρανομαστή τον έρωτα. Μεταφερόμαστε στην Πλάκα, το 2009. Αν ο Δημήτρης έβγαινε από το σπίτι του εκείνο το βράδυ θα γνώριζε τη Χριστίνα... Ένας έρωτας θα γεννηθεί και θα φτάσει μέχρι και σήμερα, το 2012. Ένας έρωτας στην εποχή της κρίσης και των μεγάλων αλλαγών. Αν όμως ο Δημήτρης εκείνο το βράδυ δεν έβγαινε από το σπίτι του, δεν θα γνώριζε τη Χριστίνα και θα παρέμεναν δύο άγνωστοι στην ίδια πόλη. Ο χρόνος, ο τόπος και τα γεγονότα στη ζωή του Δημήτρη είναι κοινά. Η βασική διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι δεν είναι μαζί με τη Χριστίνα για να τα αντιμετωπίσει...
Με τους: Χριστόφορο Παπακαλιάτη, Μαρίνα Καλογήρου, Μάρω Κοντού, Γιώργο Κωνσταντίνου, Θέμις Μπαζάκα.






Η Ελλάδα στο παρελθόν έχει βρεθεί στην κατηγορία της Ξενόγλωσσης Ταινίας στις Χρυσές Σφαίρες τέσσερις φορές: το 1956 με τη Στέλλα και το 1957 με το Κορίτσι με τα Μαύρα (που είχε κερδίσει μαζί με άλλες τέσσερις ταινίες), το 1969 με τα Κορίτσια στον Ηλιο του Βασίλη Γεωργιάδη και το 1978 με την Κραυγή Γυναικών του Ζιλ Ντασέν, ενώ και το 1961 το Ποτέ την Κυριακή του Ντασέν ήταν υποψήφιο για το βραβείο Samuel Goldwyn.
Oι υποψηφιότητες των φετινών Χρυσών Σφαιρών θα ανακοινωθούν στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα γίνει η τελετή βράβευσης.
Περσινός νικητής ήταν η Αγάπη του αυστριακού σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε.

Α. Τ.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...