ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Πρόταση για εκδρομή: Κέρκυρα


Κέρκυρα, έντονη νυχτερινή ζωή, αμμώδεις παραλίες για να κολυμπήσετε αλλά και πολλούς γραφικούς όρμους. 

Ένα ακόμη πανέμορφο νησί του Ιονίου, η Κέρκυρα με τις μοναδικές εναλλαγές τοπίων, τις όμορφες ακρογιαλιές, την παραδοσιακή μορφή και την έντονη νυχτερινή ζωή, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για έλληνες και ξένους.

Παντού στο νησί κυριαρχεί έντονα το ξένο στοιχείο καθώς η Κέρκυρα είχε κατακτηθεί από πολλούς λαούς, όπως οι Αγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ενετοί γι’αυτό και διατηρεί μια σπάνια αρχοντιά.

Σημαντικά αξιοθέατα του νησιού είναι η πλατεία Σπιανάδα, το κτριακό σύμπλεγμα Linston με σπάνια αρχιτεκτονική, το Παλιό και το Νέο Φρούριο, το Κανόνι με την Παναγία των Βλαχερνών, το Καζίνο Μον Ρεπό, το Αχίλλειο, το σπίτι του Καποδίστρια, το Ανάκτορο Μιχαήλ και Γεωργίου, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα πολυούχου του νησιού, τα Μουσεία Βυζαντινής Ιστορίας και πολλά άλλα.

Στην Κέρκυρα υπάρχουν πολλά αξιόλογα παραθαλάσσια και ορεινά χωριά για να επισκεφθείτε όπως είναι η Παλαιοκαστρίτσα, ο Πέλεκας, το Σιδάρι, η Κασσιόπη, η Λευκίμμη, τα Μωραϊτικα, ο Κάβος, το Νησάκι, οι Μπενίτσες, οι Σιναράδες, το Υψος, ο Σπαρτύλας κ.α. όπου θα μείνετε κατάπληκτοι από τη φιλοξενία και την ζεστασιά των κατοίκων.

Το νησί διαθέτει μεγάλες αμμώδεις παραλίες για να κολυμπήσετε αλλά και πολλούς γραφικούς, ήσυχους όρμους. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στις παραλίες Γλυφάδα, Αγιος Γόρδιος, Χαλικούνα, Αυλάκι, Αχαράβη, Κασσιόπη, Κοντόκαλι, Αγιος Στέφανος Αυλωτιών, Δασιά, Παραμόνας, Κρουζερή, Ισσο, Κοντό Γιαλό κ.λ.π. όλες με κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά.

Μην παραλείψετε να γευτείτε παραδοσιακά πιάτα της κερκυραϊκής κουζίνας όπως είναι η «παστιτσάδα», το «σοφρίτο» και το «μπουρδέτο».

Το νησί είναι ιδανικό και για θαλάσσια σπόρ καθώς έχει άριστη τουριστική και αθλητική υποδομή.Η πόλη της Κέρκυρας, πληθυσμού 28.185 κατοίκων, με έντονα ενετικά και αγγλο-γαλλικά στοιχεία, προσφέρει σπουδαία αξιοθέατα όπως το Ποντικονήσι, το Κανόνι και το Μον Ρεπό, και αξιόλογα κτίρια: η Αγγλική Αρμοστεία, τα παλαιά ανάκτορα του Ταξιάρχου Μιχαήλ και Αγίου Γεωργίου, το μέγαρο Καποδίστρια, το μητροπολιτικό μέγαρο, το σημερινό Δημαρχείο, το μέγαρο της Ιονίου Ακαδημίας. Εξίσου σημαντικό αξιοθέατο, στην περιφέρεια της πόλης, αποτελεί το Αχίλλειο, το παλάτι της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο πολιούχος της πόλης είναι ο Άγιος Σπυρίδων, το άφθαρτο σκήνωμα του οποίου αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες ετησίως. Η Κέρκυρα είναι έδρα του Ιόνιου Πανεπιστήμιου που ιδρύθηκε το 1984 και περιλαμβάνει έξι τμήματα σπουδών: τμήμα Ιστορίας ,τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, τμήμα Μουσικών Σπουδών, τμήμα Aρχειονομίας και Bιβλιοθηκονομίας, τμήμα Πληροφορικής και τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας. Στις ακτές της Κέρκυρας συναντώνται δεκάδες παραλίες με ψιλή άμμο (Άη Γόρδης, Γλυφάδα, Σιδάρι, Αχαράβη, Παλαιοκαστρίτσα) ενώ στην ενδοχώρα υπάρχουν χωριά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Η Κέρκυρα φημίζεται για τη μουσική της παράδοση, από τις «καντάδες» μέχρι την περίφημη «Φιλαρμονική», η οποία συνοδεύει τη λιτανεία του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Το πρωινό του Μεγάλου Σαββάτου, η κερκυραϊκή παράδοση θέλει τους κατοίκους της Παλιάς πόλης να ρίχνουν στάμνες με νερό από τα μπαλκόνια γεγονός που συμβολίζει την «πρώτη ανάσταση» του Χριστού. Η πόλη είναι γνωστή και για το Καρναβάλι της, που συνοδεύεται από παρελάσεις με παραδοσιακές στολές. Τέλος, η Κερκυραϊκή κουζίνα φημίζεται για την «παστιτσάδα», το «σοφρίτο», το «μπουρδέτο», τις «μάντολες» και το «παστέλι». Ανάμεσα στα προϊόντα τοπικής παραγωγής είναι το περγαμόντο (για γλυκά κουταλιού και λικέρ), η γραβιέρα και το βούτυρο Κέρκυρας, το λάδι ελιάς και η ρίγανη.

Η Κέρκυρα για πρώτη φορά αναφέρεται στην Οδύσσεια από τον Όμηρο. Εκεί μαθαίνουμε για την ύπαρξη του νησιού των Φαιάκων. Για το πως ο πολύπαθος Οδυσσέας ναυάγησε στις ακτές της Κέρκυρας, πως τον βρήκε η Ναυσικά η κόρη του βασιλιά Αλκίνοου και για το πως οι φιλόξενοι Φαίακες των βοήθησαν να γυρίσει στην Πατρίδα του την Ιθάκη.

Πολύ αργότερα ο Απολλώνιος ο Ρόδιος βάζει την Κέρκυρα στον αργοναυτικό μυθολογικό κύκλο και τοποθετεί τον γάμο του Ιάσονα και της Μήδειας στο νησί.

Στα προιστορικά χρόνια η Κέρκυρα αναφέρεται με τα ονόματα Δρέπανο, Σχέρια ή νησί των Φαιάκων, Φαιακία. Αυτό το τελευταίο όνομα το πήρε από τον πρώτο βασιλιά του νησιού τον Φαίακα. Τον Φαίακα διαδέχθηκε ο Ναυσίθοος γιός του Ποσειδώνα και της Περίβοιας και αυτόν με την σειρά του ο γίος του Αλκίνοος, ο σοφός και φιλόξενος βασιλιάς της Οδύσσειας.

Παρόλο που σώζονται ακόμη και σήμερα στην Κέρκυρα αρκετά αρχαικά τοπωνύμια και παρόλες τις αρχαιολογικές έρευνες και τα ευρήματα στο νησί, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ταυτίσουν το μυθολογικό βασίλειο τον Φαιάκων με κάποια μυκηναική εγκατάσταση.

Η Κέρκυρα μέχρι τη στιγμή του αποικισμού της από Κορίνθιους άποικους με αρχηγό τον Χερσικράτη το 734 π.χ, φαίνεται να έχει μεγαλύτερη σχέση με τους πολιτισμούς της νότιας Ιταλίας παρά με τον μυκηναικό κόσμο και υπάρχει ένα κενό στην ιστορία της προιστορικής Κέρκυρας.

Η Κέρκυρα είναι η πρωτεύουσα του Νησιού και η πρωτεύουσα της περιφέρειας του Ιόνιου. Είναι κτισμένη στην ανατολική παραλία νησιού πάνω σε μία χερσόνησο, που διαιρεί την πόλη σε δύο τμήματα. Η Κέρκυρα έχει πληθυσμό 31.359 κατοίκους Το νέο τμήμα της πόλης χαρακτηρίζεται από τις μεγάλες πλατείες της τις μεγάλες λεωφόρους και τα σύγχρονα κτίρια. Το παλιό τμήμα Κέρκυρας είναι από τα πιο γραφικά μέρη στην Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά παλιά καλντερίμια τα γνωστά σε όλους και χιλιοτραγουδισμένα, Καντούνια της Κέρκυρας. Αυτή είναι η παραδοσιακή Κέρκυρα με το εντελώς ξεχωριστό στύλ της μεσαιωνικής πολιτείας.

Το επόμενο χαρακτηριστικό της Κέρκυρας είναι ο έντονος τουρισμός. Η Κέρκυρα είναι πανέμορφη με καταπράσινο τοπίο, υπέροχες παραλίες, φιλόξενους κατοίκους και αποτελεί ιδανικό τουριστικό προορισμό για κάθε είδους διάκοπες. Το νησί από μορφολογική άποψη είναι ημιορεινό και αυτό συντελεί στη δημιουργία φυσικών κόλπων που με τη σειρά τους δημιουργούν υπέροχες παραλίες. Σχεδόν όλη η Κέρκυρα καλύπτεπται από υψώματα που τα σημαντικότερα είναι ο Παντοκράτορας, το Στραβοσκιάδι και η Τσούκα.

Στην πόλη της Κέρκυρας συναντάμε δύο χαρακτηριστικά βενετικά φρούρια και πολλές παλιές εκκλησίες, σημαντικά μνημεία αρχιτεκτονικής. Εκτός όμως από τα ενετικά μνημεία. Υπάρχουν πολλά αξιοθέατα που στολίζουν την πόλη, όπως η Σπηνιάδα μια πανέμορφη πλατεία από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της Κέρκυρας, η εκκλησία του πολιούχου Άγιου Σπυρίδωνα, οι τάφοι του Καποδίστρια και του αγωνιστή της επανάστασης Φώτου Τζαβέλα, το σημείο όπου υπήρχε ο τάφος του Εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού και το ανάκτορο Αχίλλειο, που έχει πάρει το όνομα του από το άγαλμα του θνήσκοντα Αχιλλέα που βρίσκεται στο κήπο του.

Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς σαν θερινή κατοικία πολλών διεθνών προσωπικοτήτων. Στην πόλη της Κέρκυρας συναντάμε τον πρώτο τάφο του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού που έζησε τα τελευταία του χρόνια στο νησί. Τα οστά του μεταφέρθηκαν το 1865, υπάρχει όμως στην Κέρκυρα επίγραμμα αφιερωμένο στον ποιητή στο σημείο του πρώτου τάφου του. Διατηρείται επίσης στα Μουράγια, σε αρκετά καλή κατάσταση, το σπίτι όπου πέρασε τις τελευταίες στιγμές του. Άλλα αξιοθέατα είναι το πρώην βασιλικό θερινό ανάκτορο “Μον Ρεπό”, το Αρχαιολογικό και Σινοϊαπωνικό μουσείο της πόλης, η Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δημαρχείο της Κέρκυρας.
Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας

Στα ανατολικά της Παλιάς Πόλης υψώνεται το πρώτο φρούριο της Κέρκυρας, το Παλιό ή Φορτέτσα (Fortezza), ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της οχυρωματικής τέχνης τόσο της βυζαντινής εποχής όσο και της βενετσιάνικης.

Χτίστηκε προκειμένου να περιβάλει τη νέα πόλη που έχτισαν οι επιζήσαντες Κερκυραίοι, όταν καταστράφηκε, τον 6ο αιώνα, από τους επιδρομείς η Παλαιόπολη, που βρισκόταν στο Κανόνι. Οι Κερκυραίοι αναζήτησαν νέο τόπο για να ριζώσουν, που θα τους πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τον τόπο αυτό τον ανακάλυψαν στο ανατολικό άκρο της σημερινής Παλιάς Πόλης, σε μια απόκρημνη χερσόνησο. Η σημερινή πύλη του Φρουρίου βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το θρυλικό Λιστόν, στην πλατεία Σπιανάδα. Για να εισέλθετε πρέπει να διαβείτε τη γέφυρα, πάνω από την τεχνητή τάφρο, την Κόντρα Φόσσα, που έχει μετατρέψει το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας σε νησί.

Τις αρχικές εργασίες των Βυζαντινών, τα τείχη των οποίων δε διασώζονται σήμερα, ενίσχυσαν οι Βενετσιάνοι το 16ο αιώνα, ανοίγοντας μεταξύ άλλων περισσότερες τάφρους σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την αμυντική του ικανότητα ενώ για περισσότερη ασφάλεια λείαναν τα τείχη, προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική απόπειρα επιδρομέων να αναρριχηθούν.

Η εξαιρετική του θέση πρόσφερε πρόσθετα στρατηγικά πλεονεκτήματα στους υπερασπιστές της πόλης καθώς το καθιστούσε εύκολα υπερασπίσιμο από την ξηρά ενώ η καθαρή οπτική πρόσβαση προς τις γύρω ακτές και την ανοιχτή θάλασσα, το έκανε σχεδόν απροσπέλαστο. .

Δύο μεγάλοι προμαχώνες υψώνονται δεξιά και αριστερά της κεντρικής Πύλης ενώ οι δύο μεγάλοι Πύργοι, ο Πύργος της Ξηράς και ο Πύργος της Θάλασσας χτίστηκαν πάνω στις δύο κορυφές, που έδωσαν στην πόλη το βυζαντινό της όνομα, Πόλη των Κορυφών. Αργότερα το όνομα αυτό επικράτησε για ολόκληρο το νησί, Corfu.

Στο εσωτερικό του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας διατηρούνται επιβλητικά κτίρια, κατασκευασμένα από τους Βενετούς και τους Εγγλέζους, για την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών τους αναγκών: μία ενετική φυλακή (1786), η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε από τους Άγγλους, δύο αγγλικοί στρατώνες (1850) και ένα στρατιωτικό νοσοκομείο, που σήμερα φιλοξενεί το μουσικό σχολείο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τη δωρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (1840) καθώς και την αξιόλογη βυζαντινή συλλογή με εικόνες και μωσαϊκά.

Στα βόρεια της βενετσιάνικης ακρόπολης υπάρχει το Μαντράκι, ένα μικρό λιμανάκι ενώ η τάφρος που περιβάλλει το Παλαιό Φρούριο αποτελεί σήμερα ασφαλές αραξοβόλι για τα ψαροκάικα.

Στη βόλτα σας, για να φτάσετε από το ένα σημείο στο άλλο, θα χρησιμοποιήσετε σήραγγες και γαλαρίες ενώ θα περάσετε και δύο τάφρους. Και φυσικά ο προορισμός σας είναι ένας: οι εντυπωσιακές επάλξεις απ’ όπου μπορείτε να απολαύσετε μια εκπληκτική θέα τόσο της Παλιάς Πόλης όσο και της θάλασσας.


Νέο Φρούριο της Κέρκυρας
Νέο Φρούριο της Κέρκυρας – Fortezza Nuova

Το Νέο Φρούριο της Κέρκυρας (Fortezza Nuova), που δεσπόζει στο λόφο του Αγίου Μάρκου, χτίστηκε από τους Βενετσιάνους το 16ο αιώνα, όταν έγινε επιτακτική η ανάγκη προστασίας της πόλης, την ασφάλεια της οποίας δεν μπορούσε πλέον να εξασφαλίσει το Παλιό Φρούριο.

Η οικοδόμηση του ξεκίνησε το 1576 και δεν ολοκληρώθηκε παρά το 1645, μολονότι γνώρισε αρκετές ανακατασκευές και επεκτάσεις από τότε. Είναι χτισμένο σε δύο επίπεδα προκειμένου να ανταποκρίνεται στο διπλό του ρόλο: την προστασία του λιμανιού και τον έλεγχο της ενδοχώρας.

Σύμφωνα με την ιστορία ο Βενετσιάνος αρχιτέκτονας Francisco Vitelli προκειμένου να βρει τα οικοδομικά υλικά που απαιτούνταν χρειάστηκε να κατεδαφίσει περισσότερα από 2.000 οικήματα, στην πλειοψηφία τους κατοικίες και εκκλησίες. Ωστόσο ανάμεσα στις καταστροφές συγκαταλέγεται και μια από τις ομορφότερες Πύλες της πόλης, η Porta Reale.

Τo Φρούριο δέχτηκε πολλά πλήγματα κατά τη διάρκεια των αιώνων. Οι ίδιοι οι Κερκυραίοι αναγκάστηκαν να καταστρέψουν μεγάλο τμήμα τους, όπως και τα περισσότερα τείχη, που το ένωναν με το Παλιό Φρούριο, και τα οποία περιέβαλλαν την πόλη, μετά από απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων, τις παραμονές της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864. Ωστόσο διατηρούνται μέχρι σήμερα, χωρίς να είναι προσβάσιμες στο κοινό, οι σήραγγες που το ένωναν με το Παλιό Φρούρο.

Το Νέο Φρούριο δέχτηκε σφοδρές επιθέσεις και κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πρόκειται για ένα στιβαρό αυστηρό οικοδόμημα, το οποίο στέκεται επιβλητικό πάνω από το Παλιό Λιμάνι, απ’ όπου έχει και πρόσβαση, και προσφέρει μια μοναδική πανοραμική θέα της πόλης και της ανοιχτής θάλασσας.

Η Πύλη του είναι διακοσμημένη με έναν υπέροχο ανάγλυφο Λέοντα του Αγίου Μάρκου, το έμβλημα που θα δένει αιώνια το Φρούριο με τη Βενετία.

Τα σημάδια τους άφησαν και οι Εγγλέζοι: δύο αγγλικοί στρατώνες, ο ένας δίπλα στην Πύλη και ο άλλος στο δεύτερο επίπεδο ενώ υπάρχει και ένας ναός, πιθανότατα του 17ου αιώνα, η Παναγία η Σπηλαιώτισσα.

Σήμερα εκτός από εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού το Νέο Φρούριο φιλοξενεί εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής κ.α. ενώ στους χώρους του βρίσκουν στέγη μουσικές συναυλίες αλλά και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.


Το Λιστόν

Μια βόλτα στην υπέροχη Παλιά Πόλη της Κέρκυρας δεν μπορεί παρά να ξεκινά ή να καταλήγει στο Λιστόν. Δεκάδες καφέ και εστιατόρια, στεγασμένα στις μεγάλες τοξοτές στοές με τις υπέροχες καμάρες, ή βόλτες όπως τις λένε οι Κερκυραίοι, στη δυτική πλευρά της πλατείας Σπιανάδα, αποτελούν τον ελκυστικότερο πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες.

Η οικοδόμηση του συγκροτήματος ξεκίνησε επί εποχής της Β΄ Γαλλικής Κυριαρχίας του νησιού μεταξύ 1807-1814 σε σχέδια του Γάλλου μηχανικού Ματτιέ ντε Λεσέψ, πατέρα του κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ και είναι στα πρότυπα της διάσημης rue de Rivoli του Παρισιού ενώ στην κατασκευής του συνεργάστηκε και ο Έλληνας μηχανικός Ιωάννης Παρμεζάν.

Κατά την περίοδο της Αγγλικής Αρμοστείας (1815-1864) οι Εγγλέζοι επέκτειναν τις τοξοστοιχίες ενώ σταδιακά πρόσθεσαν τους ορόφους, που σήμερα φιλοξενούν κατοικίες και γραφεία.

Το Λιστόν αποτελεί το κοσμοπολίτικο κέντρο της πόλης. Εδώ θα δώσετε τα ραντεβού σας και εδώ είναι το πιθανότερο μέρος για ξαφνικές και απρόσμενες συναντήσεις. Τα ηλιόλουστα πρωινά της Κυριακής θα απολαύσετε τον καφέ σας σε ένα από τα πάμπολλα καφέ ενώ τα μεσημέρια του Σαββάτου θα παρακολουθήσετε αγώνες κρίκετ στην Σπιανάδα. Από μπροστά σας θα παρελάσουν οι πολλές Φιλαρμονικές της πόλης και οι Λιτανείες του Άη Σπυρίδωνα.


Ποντικονήσι

«Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσι…»

Ένας καταπράσινος βράχος, καταμεσής της θάλασσας, αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας. Το θρυλικό Ποντικονήσι, στην είσοδο της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου, είναι από τα αξιοθέατα που επιβάλλεται να δει κανείς όταν βρεθεί στην Κέρκυρα.

Το Ποντικονήσι είναι επισκέψιμο τις ημέρες του Πάσχα, καθώς και καθόλη την διάρκεια της τουριστικής περιόδου με καραβάκια που ξεκινάνε από απέναντι από το κανόνι, με πολύ συχνά δρομολόγια καθόλη την διάρκεια της ημέρας, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Αν είστε τυχεροί και βρίσκεστε στην Κέρκυρα στις 6 Αυγούστου, όταν γιορτάζει το μοναστήρι, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, αξίζει να το επισκεφθείτε για προσκύνημα. Το μοναστήρι, βυζαντινού ρυθμού, αποτελεί και το μοναδικό κτίσμα στο νησάκι.

Το Ποντικονήσι είναι πανέμορφο και η θέα που προσφέρει το καταπράσινο νησάκι στους επισκέπτες είναι μαγευτική, από το νησάκι της Βλαχέρνας, που φιλοξενεί το ομώνυμο μοναστήρι καθώς και από το Πέραμα, ενώ την καλύτερη θέα του νησιού την έχετε από το κανόνι. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια έργα υποδομής, όπως ο μόλος, προκειμένου να δένουν με ασφάλεια τα καϊκάκια. Στο νησάκι λειτουργεί και αναψυκτήριο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Ποντικονήσι, το πλέον φωτογραφημένο αξιοθέατο της Κέρκυρας, οφείλει το όνομα του στο μικροσκοπικό του μέγεθος. Ωστόσο οι λιλιπούτειες διαστάσεις του του έχουν επιφυλάξει μια εξαιρετική θέση στο μύθο. Στην Οδύσσεια του Ομήρου μαθαίνουμε ότι η Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων, αποτέλεσε τον τελευταίο σταθμό στο πολύπαθο ταξίδι της επιστροφής στην Ιθάκη του πολυμήχανου Οδυσσέα. Σύμφωνα με το μύθο λοιπόν το Ποντικονήσι ήταν στην πραγματικότητα το καράβι του Οδυσσέα το οποίο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας ο θεός Ποσειδώνας το μεταμόρφωσε στον καταπράσινο βράχο που όλοι γνωρίζουμε.


Κέρκυρα το Κανόνι

Τόπος μαγευτικής ομορφιάς, αλλά και από τα πιο γνωστά της αξιοθέατα της Κέρκυρας, είναι το κοσμοπολίτικο Κανόνι. Βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο, που φιλοξενεί πανέμορφα ακρογιάλια και παραλίες, στα νότια της πόλης της Κέρκυρας.

Το Κανόνι προσφέρει μια μαγευτική θέα προς το νησάκι με το μοναστήρι της Βλαχέρνας, με οποίο ενώνεται με μια υπερυψωμένη λωρίδα γης, ενώ στο βάθος δεσπόζει ο θρυλικός καταπράσινος βράχος, το Ποντικονήσι με το μοναστήρι του Παντοκράτορα, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο ήταν το καράβι του Οδυσσέα το οποίο πέτρωσε ο θεός Ποσειδώνας κατά τη διάρκεια της καταιγίδας που ξέβρασε το θρυλικό ναυαγό, στο νησί των Φαιάκων, τελευταίο του σταθμό πριν την επιστροφή του στην Ιθάκη.

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν βρεθείτε στο Κανόνι η επιβλητική θέα θα σας καθηλώσει. Τα χρώματα, το φωτεινό γαλάζιο, το θαλασσινό μπλε, το σμαραγδένιο πράσινο αποτελούν μια όαση για τα μάτια και τις αισθήσεις. Ωστόσο η πιο όμορφη στιγμή για να το επισκεφθείτε είναι την ώρα που ο ήλιος βυθίζεται στα βαθυγάλανα νερά και ο ουρανός αντανακλά πορτοκαλί και πορφυρές ανταύγειες.

Η ίδια η διαδρομή μέχρι το Κανόνι σας επιφυλάσσει ανέλπιστες χαρές ενώ η «χαρτογράφηση» του συμπυκνώνει μέσα σε λίγα χιλιόμετρα την ιστορία της Κέρκυρας. Στην περιοχή βρίσκονται τόσο η αρχαία πόλη της Κέρκυρας, που ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. όσο και ο αρχαίος ναός της Άρτεμης.

Ολόκληρη η περιοχή οφείλει το όνομα του στα οχυρωματικά έργα των Γάλλων, αναπόσπαστο κομμάτι μιας σειράς κατακτητών, που άφησαν την ανεξίτηλη σφραγίδα τους στο σμαραγδένιο νησί του Ιονίου.

Για να φτάσετε στη μικρή πλατεία, δίπλα στο τουριστικό περίπτερο, απ’ όπου θα μπορέσετε να απολαύσετε τη θέα, θα ανηφορίσετε το λόφο της Ανάληψης. Στο μέρος αυτό είχαν επιλέξει οι Γάλλοι δημοκρατικοί, το 1798, να στήσουν μια πυροβολαρχία, το θρυλικό Κανόνι που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία.

Στο Κανόνι βρίσκεται και η είσοδος του Καζίνο της Κέρκυρας ενώ θα ήταν μεγάλη παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στην απρόσκοπτη θέα, που προσφέρει προς τους διαδρόμους προσγείωσης και απογείωσης του παρακείμενου αεροδρομίου «Ιωάννης Καποδίστριας», και η οποία συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος παρατηρητών.


Μον Ρεπό

Στην Παλαιόπολη, όπου «αναπαύονται» τα ίχνη της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας (8ος αι. π.Χ.) βρίσκεται το καταπράσινο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απλώνεται σε 258 στρέμματα πυκνής βλάστησης και πανέμορφων κήπων, τους οποίους στολίζουν διάσπαρτα θραύσματα της αρχαίας μνήμης.

Στο κτήμα του Μον Ρεπό, το οποίο απέχει μόλις 3 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας και το οποίο καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του λόφου της Αναλήψεως, έχτισε τη θερινή του έπαυλη το 1831 ο Άγγλος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων Φρέντερικ Άνταμ (Frederic Adam) για χάρη της αγαπημένης του γυναίκας της Κερκυραίας Νίνας Παλατιανού, σε σχέδια του Άγγλου αρχιτέκτονα Γουάιτμορ (Whitmore).

Το 1864, μετά την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, ο δήμος της Κέρκυρας παραχώρησε το παλάτι και τους κήπους στη δυναστεία του Γεωργίου του Α’ προκειμένου να το χρησιμοποιούν ως θερινή κατοικία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ ήταν εξάλλου εκείνος που του έδωσε τόσο παραστατικά το όνομα Mon Repos (= Ανάπαυση Μου).

Στο παλάτι, που έχει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα, φιλοξενήθηκε για ένα μεγάλο διάστημα, το 1863, και η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, η θρυλική πριγκίπισσα Σίσσι, πριν χτίσει, μαγεμένη από την Κέρκυρα, το Αχίλλειο, ενώ εδώ γεννήθηκε και ο Φίλιππος Μάουνμπάντεν, ο μετέπειτα Δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ. Το Μον Ρεπό εξάλλου είχε επιλέξει και ο Παρίνι, ο Ιταλός πολιτικός διοικητής των Ιονίων Νήσων, ως θερινή κατοικία κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Η βασιλική δυναστεία νεμόταν κατ’ αποκλειστικότητα τόσο το κτήμα όσο και το παλάτι έως το 1967. Με τη μεταπολίτευση επιστράφηκε στο Δήμο της Κέρκυρας αλλά τότε άρχισε η νέα του περιπέτεια καθώς ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ τα διεκδίκησε ως προσωπική του οικογενειακή περιουσία.

Οι δικαστικές μάχες ολοκληρώθηκαν μόλις το 1991, οπότε η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι το Μον Ρεπό ανήκει στο λαό της Κέρκυρας. Στην απόφαση αυτή βοήθησαν πολύ και τα ερείπια των αρχαίων ναών, του καλύτερα σωζόμενου, που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές μαρτυρίες πιστεύεται ότι ανήκει στον Απόλλωνα, αλλά και του παλαιότερου και μεγαλύτερου, αν και πλέον σώζονται ελάχιστα στοιχεία, της Ακραίας Ήρας όπως και τα υπόλοιπα σημάδια που άφησε ο χρόνος, από τότε που στην έκταση του εκτεινόταν η Παλαιόπολη, η αρχαία πόλη της Κέρκυρας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι και το 1991 η πρόσβαση στο κτήμα για τους επισκέπτες ήταν αδύνατη.

Τo κομψό και εντυπωσιακό παλάτι με τα μεγάλα ανοίγματα είναι αποικιακού ρυθμού με έντονα ελληνικά και νεοκλασικά στοιχεία. Δεσπόζει στη μέση του κτήματος και φτάνετε εκεί, αφού περάσετε την είσοδο και περπατήσετε στα φαρδιά μονοπάτια, τα καλυμμένα με λευκό χαλίκι κάτω από τη σκιά των καταπράσινων πεύκων.

Στους πανέμορφους κήπους του κάποτε φιλοξενούνταν περισσότερα από 2.000 είδη φυτών, δώρα ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων.

Σήμερα το παλάτι του Μον Ρεπό στεγάζει το Μουσείο της Παλαιόπολης, καθώς ο Δήμος της Κέρκυρας το έχει παραχωρήσει για 50 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι περισσότερες εξάλλου εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξης του έγιναν το 1994 για το χατίρι της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που είχε φιλοξενηθεί εκείνον τον Ιούνιο στην Ελλάδα, που ασκούσε την εξαμηνιαία Προεδρία της Ένωσης.

Στο Μον Ρεπό μπορείτε να φτάσετε αν δε διαθέτετε αυτοκίνητο είτε με το ΚΤΕΛ, καθώς είναι πολύ συχνή η συγκοινωνία από την Κέρκυρα είτε με ταξί αφού η απόσταση είναι μόλις τρία χιλιόμετρα. Εξάλλου στην είσοδο του κτήματος υπάρχει αφετηρία ταξί για την επιστροφή σας.
Κέρκυρα Παραλίες


ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Κέρκυρα διαθέτει πολλές παραλίες. Χώρια από το ότι είναι μεγάλο νησί, η φυσική διαμόρφωση των ακτών της της έχει χαρίσει μερικές από τις καλύτερες παραλίες στο Ιόνιο. Παραλίες σε πολύ αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές.

Πανέμορφες παραλίες ακόμη και δίπλα στην πόλη της Κέρκυρας. Παραλίες με χρυσή άμμο ή παραλίες με βότσαλο. Παραλίες όπου μπορείτε να απομονωθείτε και να ξεχαστήτε στο καλοκαιρινό σας όνειρο. Στην Κέρκυρα το μόνο βέβαιο είναι ότι αργά η γρήγορα θα βρείτε την παραλία που σας ταιριάζει.


Παραλία Αλμυρός
Κέρκυρα Παραλία Αλμυρός Αχαράβης

Η μήκους 7 χλμ. παραλία του Αλμυρού στην Αχαράβη, πνιγμένη στις αμμοθίνες, βρίσκεται στις βορειοδυτικές ακτές της Κέρκυρας (35 χλμ από την Πόλη), γνωστές για τα ρηχά τους νερά, ιδανικά για παιδικό παιχνίδι και την ψιλή, χρυσαφιά άμμο.

Στην αμμουδιά του Αλμυρού, που αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της κοσμοπολίτικης, Αχαράβης οι λουόμενοι απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα νερά αλλά και τη σχετική ησυχία, σε αντιδιαστολή με την τουριστική Αχαράβη, χωρίς να τους λείπουν οι απαραίτητες ανέσεις –ξαπλώστρες και ομπρέλες αλλά και ταβερνάκια, όπου μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψαράκι αλλά και σπιτικές κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ.


Παραλία Έρμονες
Κέρκυρα Παραλία Έρμονες

Οι Έρμονες της Κέρκυρας είναι ο τόπος του μύθου και του θρύλου. Ο μικρός οικισμός των Ερμόνων φωλιάζει στον ομώνυμο κλειστό όρμο, ο οποίος περιβάλλεται από καταπράσινους, απότομους λόφους αφήνουν μια γεύση απομόνωσης και δέους στον επισκέπτη.

Σύμφωνα με το μύθο στον όρμο αυτόν έπαιζε με τις θεραπαινίδες της η Ναυσικά, η κόρη του βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου, όταν μια μέρα ανακάλυψε στην αμμουδιά το πιο περίεργο δώρο της θάλασσας: το ναυαγό Οδυσσέα. Τη μαρτυρία του μύθου έρχεται να επιβεβαιώσει ο ίδιος ο Όμηρος, αφού στην Οδύσσεια η περιγραφή του τόπου, που πρόσφερε στον πολύπαθο βασιλιά της Ιθάκης το ιδανικό καταφύγιο είναι ταυτόσημο με τις Έρμονες, λες και τίποτα δεν τις άγγιξε εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αυτά βέβαια από τον αιγιαλό και προς τα μέσα γιατί η ίδια η φυσιογνωμία του όρμου έχει αλλάξει αισθητά και έχει γίνει απείρως πιο φιλόξενος προς όσους αναζητούν φιλικές προς το χρήστη πλαζ.

Η παραλία των Ερμόνων προσφέρει και ψιλή άμμο και βότσαλο ικανοποιώντας όλα τα γούστα ενώ τα κρυστάλλινα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νερά της είναι ιδανικά για δεινούς κολυμβητές που αρέσκονται στις απότομες μεταβολές του βυθού.

Οι λάτρεις των καταδύσεων θα βρουν στην παραλία των Ερμόνων το ιδανικό τους καθώς λειτουργεί ένα εξαιρετικό καταδυτικό κέντρο, αφετηρία καταπληκτικών εξορμήσεων στον υπέροχο και πλούσιο σε θέαμα κερκυραϊκό βυθό.

Αν επιζητείται την απομόνωση μπορείτε πανεύκολα να εξερευνήσετε τους μικροσκοπικούς και πανταχόθεν αθέατους κολπίσκους, που σχηματίζονται ανάμεσα στα απότομα βράχια, ενοικιάζοντας μια βάρκα ή κι ένα θαλάσσιο ποδήλατο.

Οι Έρμονες βρίσκονται στη λεγόμενη Μέση Κέρκυρα, στις δυτικές ακτές και η πρόσβαση από την πόλη της Κέρκυρας καθώς και από το αεροδρόμιο είναι πανεύκολη καθώς απέχει μόλις 15 χλμ. Εξάλλου μόλις ένα χλμ. μακρύτερα βρίσκεται το γήπεδο γκολφ του νησιού για όσους είναι λάτρεις του συγκεκριμένου σπορ.

Οι Έρμονες είναι ένα ήπιο τουριστικό θέρετρο που προσφέρει στον επισκέπτη του όλα τα απαραίτητα για μια ευχάριστη διαμονή ενώ βρίσκεται μόλις ανάσα μακριά από τον Πέλεκα, ένα από τα ομορφότερα χωριά της Κέρκυρας και τις πανέμορφες παραλίες Μυρτιώτισσα, Γαλισκάρι και 
Γλυφάδα.


Άγιος Γιώργης των Πάγων

Μία από τις πιο όμορφες παραλίες, ο Άη Γιώργης των Πάγων, φωλιάζει στη βορειοδυτική πλευρά της Κέρκυρας, μεταξύ της πασίγνωστης Παλαιοκαστρίτσας και του Αρρίλα. Ο Άη Γιώργης των Πάγων βρίσκεται στον ομώνυμο όρμο και προσφέρει μια ευφρόσυνη θέα από ψηλά.

Στα πεντακάθαρα νερά του καθρεφτίζονται τα αιωνόβια, πανύψηλα ελαιόδεντρα και τα λυγερόκορμα καταπράσινα κυπαρίσσια, που πλαισιώνουν την πλατιά αμμουδιά του και χαρίζουν στον Άη Γιώργη των Πάγων τα χαρακτηριστικά γαλαζοπράσινα χρώματα του.

Ο Άη Γιώργης των Πάγων δεν είναι μόνο μία καταπληκτική παραλία ιδανική για όσους αρέσκονται στα κρυστάλλινα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, νερά αλλά και για σπορ αφού ο μαΐστρος, ο ιδανικός για wind surfing βορειοδυτικός άνεμος, τον έχει κάνει πόλο έλξης για τους λάτρεις του συγκεκριμένου αθλήματος.

Μολονότι στον Άη Γιώργη των Πάγων οι επισκέπτες μπορούν να βρουν αξιόλογα καταλύματα και ταβέρνες θα καταφέρουν να περάσουν ήσυχες διακοπές, καθώς, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν αποτελεί προορισμό για όσους αρέσκονται στην, καλώς εννοούμενη, φασαρία.

Ο Άη Γιώργης των Πάγων δε φημίζεται για την κοσμοπολίτικη αύρα του, την οποία εξάλλου μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος σε πλείστα άλλα μέρη της Κέρκυρας, ενώ κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για εξορμήσεις και εκδρομές σ’ ολόκληρη την Κέρκυρα, τόσο στην ορεινή και ελάχιστα εξερευνημένη ενδοχώρα όσο και στις λοιπές πανέμορφες παραλίες, ενώ απέχει μόλις 39 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας.

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της ημέρας είναι την ώρα που ο ήλιος βουλιάζει στη Δύση. Τα πανέμορφα πορφυρά χρώματα του ουρανού, που καθρεπτίζονται στα μέχρι πριν λίγο γαλαζοπράσινα νερά μετατρέπουν την κρυστάλλινη επιφάνεια της θάλασσας σε καμβά ευφάνταστου ζωγράφου.


Άγιος Γόρδιος
Παραλία Άη Γόρδης Κέρκυρα

Ο Άη Γόρδης είναι μία από τις πιο δημοφιλείς αμμουδερές παραλίες της Κέρκυρας. Πήρε το όνομα της από την ομώνυμη εκκλησία του Αγίου Γορδίου, που είναι χτισμένη πάνω στο κύμα, στο κέντρο της παραλίας.

Ο Άγιος Γόρδιος βρίσκεται στην ξακουστή για τις πανέμορφες παραλίες της δυτική ακτή, φωλιασμένος στις ρίζες ενός καταπράσινου βουνού ενώ περικλείεται από χρυσοπράσινα ελαιόδεντρα και αμπέλια αλλά και εντυπωσιακά βραχώδη συμπλέγματα, ίδια με πολύτιμα έργα τέχνης, σμιλεμένα από το χέρι ευαίσθητου γλύπτη και αποτελεί ένα είδος επίνειο για το χωριό Κάτω Γαρούνα, που δεσπόζει αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού.

Για να φτάσουμε στην παραλία του Άη Γόρδη κατηφορίζουμε το δρόμο που ξεκινά από τον Κάτω Γαρούνα, μέσα στις ατέλειωτες σειρές των χρυσοπράσινων αμπελώνων και των πανύψηλων, χαρακτηριστικών για την Κέρκυρα, ελαιόδεντρων.

Το γκρίζο των γυμνών βράχων, η καταπράσινη φύση, η χρυσαφένια ψιλή άμμος και τα γαλαζοπράσινα νερά συνθέτουν ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

Στην οργανωμένη παραλία του Άη Γόρδη τα ρηχά νερά, ιδανικά για κολύμπι, είναι πεντακάθαρα ενώ ο πανέμορφος κόλπος έχει ως φυσικό του σύνορο στο νότο το εντυπωσιακό Ορθολίθι, ένα γυμνό βράχο που αναδύεται μέσα από τη θάλασσα, γνωστό από το διήγημα του Ιάκωβου Πολυλά, ενώ στους πρόποδες του βουνού, κάτω από τον Άη Παντελεήμονα, δεσπόζει αγέρωχος ο Ορθόλιθος. Για να αγκαλιάσετε με τα μάτια όλη αυτή την ομορφιά αρκεί να ανέβετε στο βράχο του Αερόστατου, στα δυτικά της παραλίας, η πανοραμική θέα του οποίου είχε εκτιμηθεί από τα πολύ παλιά χρόνια, καθώς αποτελούσε το παρατηρητήριο, τη Βάρδια, όπως είναι και η παλιά ονομασία του, για τις κινήσεις των πειρατών στις δυτικές ακτές.

Από την κορυφή του βουνού, σε ύψος 370 μέτρων, οι λάτρεις των πτήσεων μπορούν να απολαύσουν το άθλημα τους, όταν πνέει ο μαΐστρος, ο βορειοδυτικός άνεμος αλλά και η θαλασσινή αύρα, και να προσγειωθούν στην παραλία. Για να φτάσετε στο χώρο απογείωσης ανηφορίζετε από την παραλία και συνεχίζετε αφού περάσετε την πλατεία του Κάτω Γαρούνα. Ο Άη Γόρδης θεωρείται εξίσου ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες καθώς μπορούν να απολαύσουν ατέλειωτες βόλτες στο καταπράσινο βουνό.

Πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν το Άη Γόρδη για τόπο των διακοπών τους συγκινημένοι από το θαυμαστό φυσικό τοπίο. Οι υποδομές είναι αξιόλογες και συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτές ξενοδοχειακές μονάδες, κουκλίστικα συγκροτήματα, δεμένα με το περιβάλλον καθώς και πάμπολλες ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ.


Παραλία Canal d’Amour
Παραλία το κανάλι του έρωτα

Αριστερά από την μεγάλη παραλία στο Σιδάρι θα βρείτε το περίφημο Canal D’Amour, ένα άνοιγμα στο βράχο μέσα στη θάλασσα, μια σήραγγα. Η παράδοση λέει ότι όποιος κολυμπήσει σε αυτό το πέρασμα, στην άλλη πλευρά θα συναντήσει τον έρωτα της ζωής του. Ολόκληρη η παραλία είναι διάσπαρτοι από μικρούς όρμους και σπηλιές.

Ο ψαμμόλιθος των βράχων της περιοχής διαβρωμένος από το νερό και τον αέρα σχηματίζει εντυπωσιακά σύνολα που είναι λες και τα σκάλισε το χέρι κάποιου εκκεντρικού καλλιτέχνη.


Κέρκυρα Καζίνο

Σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Κέρκυρας, στο κοσμοπολίτικο Κανόνι, με μοναδική θέα στο νησάκι της Βλαχέρνας και στο Ποντικονήσι το Καζίνο της Κέρκυρας περιμένει τους τολμηρούς παίκτες αλλά και τους απλούς επισκέπτες για να τους αποκαλύψει τα μυστικά του.

Το Καζίνο της Κέρκυρας φιλοξενείται σήμερα στους χώρους του ξενοδοχείου Corfu Holiday Palace αλλά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80 υποδεχόταν με αρχοντιά τους παίκτες του στο Αχίλλειο, στο ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, της θρυλικής πριγκίπισσας Σίσσι.

Η μεταφορά θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς το μεγαλόπρεπο ανάκτορο ανακαινίστηκε προκειμένου να φιλοξενήσει την Ευρωπαϊκή Σύνοδο τον Ιούνιο του ’94, όταν η Ελλάδα ασκούσε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο Καζίνο της Κέρκυρας οι μπίλιες στις ρουλέτες γυρίζουν από το 1962, καθώς είναι το πρώτο κρατικό Καζίνο που λειτούργησε μεταπολεμικά στην Ελλάδα. Τα άλλα δύο είναι το Καζίνο της Πάρνηθας και το Καζίνο της Ρόδου. Αρχικά ήταν γερμανικών συμφερόντων καθώς η ελληνική Κυβέρνηση το είχε μισθώσει με 20ετή σύμβαση, γεγονός που ωφέλησε και τον ιστορικό χώρο που επελέγη, καθώς οι Γερμανοί διαχειριστές του φρόντισαν να ανακαινίσουν κτιριακά το ανάκτορο του Αχίλλειου αλλά και να ανακαλύψουν και να ξαναγοράσουν πολλά από τα έργα τέχνης που το κοσμούσαν και είχαν κατά καιρούς πωληθεί.

Οι λάτρεις των τυχερών παιχνιδιών, τόσο των παραδοσιακών επιτραπέζιων όσο και των slot machines, τα περίφημα «φρουτάκια», μπορούν να επισκεφθούν το Καζίνο της Κέρκυρας καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 3 τα ξημερώματα και να απολαύσουν σε μια επιφάνεια συνολικής έκτασης 900 τμ τα αγαπημένα τους παιχνίδια μετά τις 8 μμ: συνολικά λειτουργούν 10 τραπέζια αμερικάνικης ρουλέτας, τέσσερα τραπέζια για μπλακ τζακ, ένα τραπέζι για πόκερ και 50 μηχανές με «φρουτάκια».

Το Καζίνο της Κέρκυρας θα το προσεγγίσετε μέσω του παραλιακού δρόμου του όρμου της Γαρίτσας, ενώ οι επισκέπτες του πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουν να παίξουν πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους, το οποίο επιβεβαιώνεται με την επίδειξη είτε αστυνομικής ταυτότητας είτε διαβατηρίου.
Πάσχα στην Κέρκυρα

Σίγουρα υπάρχουν δεκάδες λόγοι για να επισκεφθεί κάποιος την Κέρκυρα οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Εγώ όμως θα σας μιλήσω για τον καλύτερο και μάλιστα στην πιο όμορφη εποχή. Πάσχα στην Κέρκυρα, στην καρδιά της άνοιξης.

Αν είστε πρωινοί τύποι και δεν έχετε πρόβλημα να σηκωθείτε από το κρεβάτι νωρίς ξεκινάτε τη “μύηση” σας στο κερκυραϊκό Πάσχα το Μεγάλο Σάββατο στις 6 το πρωί από την Παναγία των Ξένων. Θα γίνεται θιασώτες του περίφημου “σεισμού” που ακολούθησε την Ανάσταση του Κυρίου. Βροντερά χτυπήματα ιαχές δημιουργούν μια ατμόσφαιρα κατάνυξης αλλά θριάμβου, νίκη της ζωής επί του θανάτου. Πρόκειται για μία αξέχαστη εμπειρία και είναι μόνο η αρχή.

Τρεις ώρες αργότερα από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, πολιούχου του νησιού, ξεκινά η λιτανεία του λειψάνου του Αγίου, ταυτόχρονα με την περιφορά του Επιταφίου του ναού, στην κεντρική πλατεία της Σπιανάδαυπό των ήχο των περίφημων φιλαρμονικών του νησιού.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ενετοκρατία, όταν απαγορευόταν η περιφορά των Επιταφίων, πιθανόν για λόγους ασφαλείας, και οι ορθόδοξοι περιέφεραν αντ’ αυτού το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα, ως φόρο τιμής στον άγιο ο οποίος απάλλαξε το νησί από το λοιμό το 1550, όταν ξόρκισε το κακό από τα τείχη του φρουρίου.

Στις 11 το πρωί επιβάλλεται να βρίσκεστε στα καντούνια της Παλιάς Πόλης, όπου θα γίνετε μάρτυρες σ’ έναν από τους πλέον διάσημους πολέμους, στον “Πόλεμο των Κανατιών”.

Το σύνθημα αυτού του ιδιότυπου “πολέμου δίνεται με το χτύπημα της δεύτερης καμπάνας, που σημάνει την Πρώτη Ανάσταση. Οι νοικοκυραίοι της Κέρκυρας εκσφενδονίζουν από τα μπαλκόνια τους, πάνω από τα κατακόκκινα λάβαρα,που στολίζουν τα κιγκλιδώματα, τους “μπότηδες”, τα περίφημα μεγάλα κανάτια με το στενό στόμιο και τη διπλή λαβή. Οι μπότηδες για ακόμα μεγαλύτερο θόρυβο είναι γεμάτοι με νερό.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συγκλονιστικής ατμόσφαιρας, την οποία επιτείνουν οι βροντεροί κανονιοβολισμοί από το φρούριο την ώρα που σκάνε στα πλακόστρωτα καντούνια οι γεμάτοι μπότηδες ενώ ηχεί η μουσική που ξεχύνεται από τα πνευστά των 18 Φιλαρμονικών της πόλης αλλά και τα χειροκροτήματα και τις κραυγές χαράς των παρευρισκομένων, γηγενών αλλά και εκατοντάδων τουριστών, οι περισσότεροι από τους οποίους έρχονται και ξανάρχονται, πιστοί στο ραντεβού τους το Μεγάλο Σάββατο στα καντούνια της παλιάς πόλης. Η “θορυβώδης” Ανάσταση δε σταματά εδώ. Με το σπάσιμο των σταμνών ξεκινούν οι καμπάνες της πόλης να μεταδίδουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Η μία μετά την άλλη, οι καμπάνες, σαν μια αδιάσπαστη αλυσίδα, φέρνουν το μήνυμα και στο μικρότερο χωριό.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για το σπάσιμο των μπότηδων το Πάσχα στην Κέρκυρα. Μία απ’ αυτές το θεωρεί μεσαιωνικό έθιμο, κατάλοιπο της Ενετοκρατίας. Οι Βενετοί, ως καθολικοί, έσπαγαν τις παλιές στάμνες την Πρωτοχρονιά, στη μεγαλύτερη γιορτή τους, ως “φόρο” στο νέο χρόνο, προκειμένου να τους φέρει καινούργια αγαθά στο σπιτικό τους. Οι Ορθόδοξοι “μετακόμισαν” το έθιμο χρονικά και το μετέφεραν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή για τους ελληνορθόδοξους.

Μια δεύτερη εκδοχή, με μεσαιωνικές ρίζες κι αυτή, μαρτυράει ότι πρόκειται για προσπάθεια να εκδιωχθούν τα “μολύσματα”, τα κακά και μοχθηρά πνεύματα που έβαζαν σε πειρασμό τους ανθρώπους την προηγούμενη χρονιά.

Η τρίτη εκδοχή κάνει λόγο για παγανιστική προέλευση. Ο οργασμός της φύσης και η συλλογή των φρέσκων καρπών απαιτούν νέα κανάτια και δοχεία για την αποθήκευση τους με αποτέλεσμα τα παλιά να πετιούνται και μάλιστα όσο πιο τελετουργικά τόσο πιο αποδοτική θα είναι και η νέα συγκομιδή.

Βεβαίως δε θα μπορούσε να λείπει και η θρησκευτική εκδοχή. Σύμφωνα με αυτήν το σπάσιμο των μπότηδων αναπαριστά με τους κρότους την οργή για τη βδελυρή προδοσία του Ιούδα.

planetnews


Διάβασε κι εδώ για την Κασσάνδρα Χαλκιδικής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...