ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

16 χρόνια μετά την κλωνοποίηση της Dolly

Δεκαέξι χρόνια πριν, στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ρόσλιν στη Σκωτία ήρθε στον κόσμο ένα πρόβατο που έμελλε να μείνει στην ιστορία.
Η Dolly ήταν κυριολεκτικά πιστό αντίγραφο της μητέρας της. Και αυτό γιατί δεν ήταν απλώς παιδί της αλλά κλώνος της.

Οι επιστήμονες είχαν κατορθώσει να κλωνοποιήσουν την Dolly από μόνο ένα κύτταρο μιας εξάχρονης προβατίνας, που τελικά την κυοφόρησε και την έφερε στον κόσμο. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό στην ιστορία.

Ωστόσο, οι Σκωτσέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν το επίτευγμά τους στις 23 Φεβρουάριου του 1997.


Η προβατίνα αυτή έγινε σύμβολο μιας επιστημονικής επανάστασης που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις σε κάθε άκρη του κόσμου και έντονες συζητήσεις σχετικά με το αν η κλωνοποίηση θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για τους ανθρώπους.


Ο Ian Wilmut, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, και -όπως τον χαρακτηρίζουν- «πατέρας» της Dolly, έκανε λόγο για ένα επίτευγμα-σταθμό για την επιστήμη: «Ακόμη και σε 50 χρόνια να κοιτάξω πίσω, θα είμαι περήφανος για ό,τι καταφέραμε ή καλύτερα σε αυτό που συμβάλαμε. Γιατί πιστεύω ότι τα οφέλη θα είναι πολλά».


Ωστόσο, η Dolly είχε μια σύντομη ζωή. Σε ηλικία μόλις 6 ετών, δηλαδή αρκετά νεαρή για πρόβατο, οι επιστήμονες αναγκάστηκαν να της κάνουν ευθανασία. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι το πρόβατο έπασχε από πνευμονικό αδενοκαρκίνωμα, μια σοβαρή και μολυσματική μορφή καρκίνου.


Έτσι, η Dolly θανατώθηκε στην ηλικία που είχε το πρόβατο-δότης, όταν εφαρμόστηκε ο κλωνισμός. Μάλιστα, πέραν της νόσου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα κύτταρα της Ντόλι γερνούσαν πρόωρα και εξαιρετικά γρήγορα, κάτι που αποθάρρυνε αρκετά την επανάληψη του εγχειρήματος.


Βραχύβια ή μη και με όλα τα ζητήματα βιοηθικής που μπορεί να εγείρονται, παρά τις επικρίσεις ότι ο άνθρωπος θέλησε να γίνει Θεός δημιουργώντας ζωή, η κλωνοποίηση της Dolly αποτελεί αναμφίβολα έναν σημαντικό επιστημονικό κόμβο για την ανθρώπινη επιστήμη.


Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...