ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πως να φροντίσεις τα ασημικά σου

Ποιός είπε ότι το καλό σου σερβίτσιο πρέπει να μένει κλεισμένο σε βιτρίνες και ντουλάπια μαζί με τα υπόλοιπα ασημένια αντικείμενα που «βγάζεις» μόνο στις γιορτές; Μπορείς να τα χρησιμοποιείς όλα σε καθημερινή βάση. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα φροντίζεις και να καθαρίζεις σωστά.
Είναι αλήθεια πως το ασήμι είναι σχετικά πιο ευαίσθητο από άλλα υλικά, με την έννοια ότι μπορεί να σκουριάζει, να λεκιάζει ή να γρατσουνίζεται πιο εύκολα. Υπάρχουν όμως τρόποι να χαρείς τα ασημικά σου χωρίς να φοβάσαι μήπως τα... χαλάσεις. 


Καθάρισέ τα συχνά: Να θυμάσαι ότι όσο πιο συχνά τα χρησιμοποιείς, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχουν να σκουριάσουν. Μετά από κάθε χρήση -και μιλάμε για τα μαχαιροπήρουνα φυσικά- πρέπει να τα πλένεις πολύ καλά με χλιαρό νερό. Και μάλιστα καλό είναι να τα πλένεις μόνα τους, προσεκτικά γιατί οι μεταλλικοί νιπτήρες και τα άλλα παρεμφερή είδη μπορεί να τους προκαλέσουν γρατσουνιές. 
























Τα περίτεχνα σκαλίσματα χρειάζονται
και περισσότερη υπομονή στο γυάλισμα
(τμήμα της συλλογής ασημικών
του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου που
δημοπρατήθηκε από τον οίκο Christie's
το 2007, στο Λονδίνο).


«Πιάσε» το πρόβλημα στην αρχή: Με τα πρώτα δείγματα σκουριάς, ανέλαβε δράση. Όταν το πρόβλημα είναι μικρό, αντιμετωπίζεται πιο εύκολα με ζεστό νερό και ένα απαλό απορρυπαντικό. Καλό όμως είναι να αποφεύγεις τα γάντια γιατί το πλαστικό διαβρώνει το ασήμι. Χρησιμοποίησε γυμνά τα χέρια σου και ένα πολύ μαλακό σφουγγάρι για το πλύσιμο, ενώ για τα στεγνώσεις μια μαλακή πετσέτα. Αν τα δεις λίγο θαμπωμένα, απλά τρίψ' τα μαλακά με ένα απαλό βαμβακερό κομμάτι ύφασμα και θα τα δεις να λάμπουν.

Γυαλίσέ τα: Σε περίπτωση που δεν προλάβεις τη σκουριά στην αρχή, θα χρειαστείς βοήθεια... επαγγελματική. Και εκεί πάλι έχεις δύο επιλογές. Ή να αγοράσεις ένα από τα τυποποιημένα γυαλιστικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο ή να καταφύγεις σε μερικές από τις «συνταγές της γιαγιάς». Αν τα ασημικά σου είναι αντίκες, ή γενικότερα μεγάλης αξίας -οικονομικής ή συναισθηματικής- προτείνουμε την πρώτη λύση, για... σιγουριά.

Ό,τι λένε οι οδηγίες: Αν χρησιμοποιήσεις προϊόν του εμπορίου, πρέπει όμως να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες. Συνήθως τα βήματα είναι τα εξής: πρώτα βάζεις μια μικρή ποσότητα υλικού σε ένα ελαφρώς βρεγμένο κομμάτι ύφασμα ή σε κάποιο ειδικό σφουγγάρι που θα βρεις στη συσκευασία. Μετά τρίβεις επάνω στη σκουριά με απαλές -όχι κυκλικές κινήσεις. Δεν χρειάζεται μεγάλη πίεση. Τα προϊόντα αυτά είναι ιδιαίτερα ισχυρά από μόνα τους. Στη συνέχεια ξεπλένεις με νερό και στεγνώνεις με μια απαλή στεγνή πετσέτα. 























Με τη σωστή φροντίδα, τα ασημικά
δεν χρειάζεται να μένουν μόνο στη
βιτρίνα!



Γυαλισμένα ασημικά σημαίνει λάμψη,
ομορφιά αλλά και καθαριότητα.

Κάν' το μόνη σου: Για κομμάτια πιο... καθημερινά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις «γιατροσόφια» της γιαγιάς. Μια πρώτη πρόταση είναι η οδοντόκρεμα. Πάρε μια απλή λευκή οδοντόκρεμα (όχι σε μορφή τζελ φυσικά) και βάλε λίγη επάνω σε ένα ελαφρώς βρεγμένο κομμάτι πανί. Τρίψε επάνω στη σκουριά, και πάλι όχι με κυκλικές κινήσεις αλλά πάνω κάτω. Οσο βλέπεις το ύφασμα να μαυρίζει, σημαίνει ότι καθαρίζει. Πιάσε ένα άλλο κομμάτι του τότε, καθαρό, βάλε κι άλλη οδοντόκρεμα και συνέχισε με τον ίδιο τρόπο. Στο τέλος, ξέπλυνε με χλιαρό νερό και στέγνωσε με μια απαλή, κατά προτίμηση βαμβακερή πετσέτα. Ένα άλλο υλικό που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι μαγειρική σόδα. Δημιούργησε μόνη σου μια «πάστα» από σόδα και νερό και συνέχισε τη χρήση όπως και στην περίπτωση της οδοντόκρεμας. Εδώ όμως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προς δύο κατευθύνσεις. Υπάρχει φόβος να γρατσουνιστεί το αντικείμενο, οπότε μόλις αντιληφθείς κάτι τέτοιο σταματάς αμέσως και ξεπλένεις. Επίσης, πρέπει να προσέχεις ιδιαίτερα γιατί η ένωση καυτού νερού, σόδας και ασημιού, προκαλεί αρκετά βλαβερές αναθυμιάσεις, που καλό είναι να μην εισπνεύσεις.

Προσέχεις για να έχεις: Όσο και να τα καθαρίσεις, βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να φροντίσεις τα ασημικά σου είναι αυτό ακριβώς... να τα φροντίσεις. Κυρίως, αποθηκεύοντάς τα σωστά. Πρόσεξε να είναι όλα απόλυτα στεγνά όταν τα τακτοποιείς στη θέση τους. Επίσης, καλό θα ήταν να τυλίγεις όσα μπορείς -αυτά δηλαδή που δεν χρησιμοποιείς καθημερινά- σε υφασμάτινα, φανελένια κομμάτια ύφασμα. Και ποτέ κοντά σε πλαστικό.

Ζωή Κίττα

womenonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...