ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

YouTube: φέρνει επανάσταση στον τηλεοπτικό χάρτη

To Copa America ξεκίνησε πριν λίγες μέρες στην Αργεντινή.
Ωστόσο με αυτό που θα ασχοληθούμε αυτή τη φορά δεν είναι το αγωνιστικό πλαίσιο των ομάδων αλλά το τηλεοπτικό.
Για πρώτη φορά, ίσως, είμαστε παρόντες στη μεγαλύτερη και πιο επαναστατική αλλαγή που συμβαίνει τώρα (και όταν λέμε τώρα, εννοούμε τη στιγμή που μιλάμε) στον τηλεοπτικό χάρτη. Και εξηγούμαι. Το Copa America είναι η πρώτη ποδοσφαιρική διοργάνωση η οποία μεταδίδεται ζωντανά από το YouTube.


Μπαίνοντας ανά πάσα ώρα και στιγμή, στο www.youtube.com/copaamerica έχεις τη δυνατότητα να παρακολουθήσεις live και σε 3 γλώσσες (αγγλικά, ισπανικά, αργεντίνικα) το εκάστοτε παιχνίδι.

Είχαμε δει στο παρέλθον τέτοια πράγματα να γίνονται σε διάφορα μουσικά festival. Για παράδειγμα τον Απρίλη, το μουσικό festival Coachella που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Καλιφόρνια, μέσα από το δικό της κανάλι στο YouTube, συνδεόταν και μετέδιδε κάποιες από τις μπάντες που έπαιζαν live εκείνη τη στιγμή. Και μάλιστα όχι μόνο σε μια σκηνή αλλά σε τρεις. Στη συνέχεια το ίδιο έκανε το Primavera Sound της Βαρκελώνης μέσω του Dailymotion και το Rock Werchter του Βελγίου, που τελείωσε προχτές, μέσω του δικού του δικτύου στο site του festival.

Αυτά είναι μουσικά festival. Που καλώς ή κακώς αφορούν πολύ λιγότερο κόσμο απ' ότι μια σπουδαία ποδοσφαιρική διοργάνωση όπως είναι το Copa America που αφορά, είτε το θέλεις είτε όχι μια ολόκληρη ήπειρο. Και φυσικά διάφορες άλλες παρατρεχάμενες που έχουν αφοσιωμένους ποδοσφαιρόφιλους. Όπως είμαι εγώ για παράδειγμα.

Για να γυρίσουμε στην επαναστατικότητα του εγχειρήματος, σκέψου πως από δω και στο εξής (αφού η αρχή έγινε και η αρχή όπως ακούγεται δεξιά και αριστερά είναι το ήμισυ του παντός) εγώ, εσύ, ο τάδε, ο δείνα δε θα χρειάζεται να πληρώνουμε συνδρομή σε κάποιο καλωδιακό κανάλι, δε θα χρειάζεται να μπαίνουμε σε κάποιο παράνομο site, δε θα χρειάζεται να ψάχνουμε στο internet το αναθεματισμένο το καλό link που θα σου παρέχει τη δυνατότητα να δεις το παιχνίδι σε σχετικά καλή ποιότητα, αφού θα μπορείς να το βλέπεις ΔΩΡΕΑΝ και σε πολύ καλή ποιότητα από το YouTube.

Βέβαια τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι πολλά αφού πρώτες απ' όλες θα τσινήσουν οι ομάδες. Ειδικά σε περίπτωση που αυτό το πράγμα μπορεί να πάρει σάρκα και οστά όσον αφορά κανονικές και όχι εθνικές ομάδες. Γιατί σκέψου πόσα είναι αυτά τα clubs που ζουν, σχεδόν αποκλειστικά, από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Εδώ, η Forthnet που είναι ο κύριος χορηγός του πρωταθλήματος της Superleague, επειδή θεώρησε (και όχι άδικα) απαξιωμένο το εγχώριο πρωτάθλημα, κατέφυγε σε ψαλίδισμα του 25% του φετινού προϋπολογισμού, ήτοι σε 44 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με τις διαφημίσεις που αποφέρουν έσοδα στα κανάλια τα οποία τα δίνουν στις ομάδες. Είναι φαύλος κύκλος. Βέβαια, όπως και να το κάνουμε, τα οφέλη σε χρήματα για μια εθνική ομάδα ουδεμία σχέση έχουν με τα χρήματα που βγάζει ένα club. Όμως όπως και να το κάνεις, η αρχή έχει γίνει. Και σε αυτούς τους πάρα πολύ γρήγορους τεχνολογικά καιρούς, δεν μπορείς να αποκλείσεις απολύτως τίποτα.

Σκέψου ακόμα και αυτό.

Δηλαδή, ένας πρόεδρος μιας ΠΑΕ (διεφθαρμένος ή μη) θα δει τα έσοδα του να μειώνονται δραστικά, σε περίπτωση που κάποια στιγμή, θα έχεις εσύ ο απλός φίλαθλος που ζεις μέσα στην παγκόσμια κρίση να δεις (σχετικά) νόμιμα έναν αγώνα δωρεάν στην οθόνη του υπολογιστή σου. Ή απλά στο iPhone σου.

Καλά, αυτό με το iPhone με έχει ενθουσιάσει. Και εξηγώ. Είναι φοβερό το να έχεις αϋπνία, να ξέρεις πως στο YouΤube έχει live παιχνίδι και εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάζεις να βλέπεις στο κινητό σου το Xιλή - Μεξικό.


Γλιτώνεις άπειρο χρόνο από το να σηκωθείς να κλείσεις τηλεοράσεις, φώτα, πόρτες σαλονιού και τα ρέστα, βλέποντας απλά το παιχνίδι στο κινητό σου. Το οποίο, σου δίνει τη δυνατότητα της επιλογής γλώσσας μετάδοσης ενώ παρέχει την επιλογή του autoreplay βλέποντας ξανά τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα.

Είμαι πολύ περίεργος αν αυτό το πείραμα που κάνουν με το Copa America θα επαναληφθεί και σε επόμενες διοργανώσεις. Για παράδειγμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι κανονισμένο να μεταδίδονται δωρεάν από τα κρατικά κανάλια της κάθε χώρας, θα είχε ενδιαφέρον να μπορείς να τους παρακολουθήσεις οnline. Mόνο με wi-fi η 3G στο κινητό σου.

Αν δεν είναι αυτό επαναστατικό, τότε τι είναι;

copa america 1 
yupi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...