ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Η μικροβιακή μας ταυτότητα

Oι επιστήμονες κατάφεραν να αναγνωρίσουν και να απομονώσουν τρία διακριτά οικοσυστήματα μικροβίων που συμβιώνουν με τον οργανισμό μας στον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια αυτά γνωρίζαμε από τον προηγούμενο αιώνα ότι είναι χρήσιμα στον άνθρωπο ως άμυνα προς τα παθογόνα μικρόβια, αλλά και επειδή παράγουν ένζυμα απαραίτητα στην πέψη και στη σύνθεση βιταμινών που αδυνατεί να δημιουργήσει ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πορεία του αποικισμού του γαστρεντετικού συστήματος από τα διάφορα είδη βακτηρίων κατά τη γέννηση, ορισμένα από αυτά υπερέχουν κάθε φορά έναντι άλλων, δημιουργώντας μια μοναδική ισορροπία που άνευ απροόπτου διατηρείται για πάντα.

μκροβιακή χλωρίδα του εντέρου


Η σπουδαιότητα της ανακάλυψης απορρέει από τη διαπίστωση ότι κάθε άνθρωπος, σχεδόν ιδιοσυγκρασιακά, φέρει ως αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας ένα από τρία πολύ διακριτά οικοσυστήματα. Για παράδειγμα, άνθρωποι με οικοσύστημα εντερότυπου 1, έχουν υψηλά επίπεδα των βακτηρίων του γένους Bacteroides., ενώ στους ανθρώπους με εντερότυπο 2, υπερέχει το γένος Prevotella..
Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι οι άνθρωποι κατηγοριοποιούνται σε 3 ομάδες, περίπου όπως συμβαίνει με τις ομάδες αίματος και μάλιστα ανεξάρητα φύλου, φυλετικής προέλευσης και ηλικίας. Αυτή η διαφοροποίηση ίσως είναι αιτία για αντίστοιχα διακριτές ποικιλίες εκφράσεων στην υγεία των ανθρώπων.
Είναι γνωστό για παράδειγμα, ότι ο εντερότυπος 1 παράγει περισσότερα ένζυμα για σύνθεση βιταμίνης Β7 (γνωστής και ως βιοτίνη), ενώ ο εντερότυπος 2 παράγει ένζυμα για σύνθεση της βιταμίνης B1 (θειαμίνη).
Πιθανώς λοιπόν στο μέλλον να προκύψουν καλύτερα στοχευμένες φαρμακευτικές αγωγές και δίαιτες (διατροφικές οδηγίες) με τη συνεκτίμηση αυτής της ανακάλυψης, ή ακόμη καινούριες προσεγγίσεις στην καταπολέμηση λοιμώξεων με την ενίσχυση των δεδομένων, ιδιοσυγκρασιακών, οικοσυστημάτων των “καλών” συμβιωτικών μικροβίων αντί της αντιμικροβιακής παρέμβασης στα “κακά” βακτήρια, η οποία με τη σειρά της οδηγεί τα παθογόνα βακτήρια σε ανθεκτικές μεταλλάξεις.




maga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...