ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Βραβείο Μελίνα Μερκούρη: υποψηφιότητες

Η Λουκία Μιχαλοπούλου για τον ρόλο της «Χίλντε» στο έργο του Ερρίκου Ίψεν «Η κυρία από τη θάλασσα» (σκηνοθεσία Έρικ Στούμπε) καθώς και για τον ρόλο της «Τέσσα» στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Τόκος» (σκηνοθεσία Λευτέρης Βογιατζής), η Χριστίνα Μαξούρη για τη συμμετοχή της στο έργο «Παραλογές ή μικρές καθημερινές τραγωδίες» του Γιάννη Καλαβριανού και η Δήμητρα Σύρου για τον ρόλο της Ρέιτσελ Κόρι στο έργο «Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» (σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου) είναι η φετινές υποψήφιες για το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη».Ανανεωμένος και ανεξάρτητος θα είναι φέτος ο θεσμός του Θεατρικού Βραβείου τον οποίο έχει θεσπίσει το Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της περασμένης θεατρικής περιόδου. Δεκαεπτά χρόνια μετά το θάνατο της Μελίνας, το Ίδρυμα επιδιώκει πάντα να επιβραβεύει νέες ηθοποιούς, που διακρίνονται δημιουργικά στη θεατρική τέχνη.


Η διάκριση αυτή μέχρι τώρα απονεμόταν μαζί μ’ εκείνη για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία της χρονιάς, που φέρει το όνομα του Δημήτρη Χορν. Όμως καθώς συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την καθιέρωσή του, το Θεατρικό Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» θα απονεμηθεί φέτος σε ξεχωριστή τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαρτίου στις 8 μμ στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με ελεύθερη είσοδο.

Την επιτροπή η οποία θα αποφασίσει μεταξύ των υποψηφιοτήτων για τη θεατρική χρονιά 2009-2010 αποτελούν οι: Μάγια Λυμπεροπούλου (πρόεδρος), Δηώ Καγγελάρη, Ματίνα Καλτάκη, Δημήτρης Λιγνάδης και Ρένη Πιττακή (μέλη). Οι υποψήφιες πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής και να έχουν εμφανιστεί στο θέατρο, επαγγελματικά έως πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμώνται. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής έχει ο Δημήτρης Λιγνάδης.


Το βραβείο ανέρχεται σε 3.000 ευρώ, περιλαμβάνει όμως και μια συμβολική κίνηση: η τιμώμενη ηθοποιός κρατά για ένα χρόνο την αγαπημένη καρφίτσα της Μελίνας Μερκούρη, την οποία παραδίδει στην επόμενη ομότεχνή της που διακρίνεται.


Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα έχουν τιμηθεί για τις ερμηνείες τους: η Εύη Σαουλίδου για τον ρόλο της «Βενετίας» στο έργο του Γιώργου Διαλεγμένου «Μπέλα Βενέτσια» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή (2007), η Στεφανία Γουλιώτη για τον ρόλο της «Ηλέκτρας» στο έργο του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία Πίτερ Στάιν (2008), η Έλενα Μαυρίδου για τον ρόλο της «Λούλας» στο έργο του Σάκη Σερέφα «Λιωμένο Βούτυρο» σε σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα (2009) και η Μαρίνα Ασλάνογλου για τον ρόλο της «Κάθριν Χόλι» στο έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι» σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου (2010).


kampia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...