Οι πράκτορες του FBI είναι πολύ κοντά στη σύλληψη ενός κυκλώματος hackers που έκλεβε γυμνές φωτογραφίες και βίντεο από γυναίκες celebrities και στη συνέχεια τις κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο ή τις πουλούσαν.
Πως όμως κατόρθωσαν να έχουν αυτό το υλικό στα χέρια τους;Όπως υποστηρίζει το TMZ.com οι hackers παραβίαζαν τους online λογαριασμούς των γυναικών μέσω των κινητών τους τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, για να αποκτήσουν το υλικό. Μεταξύ των celebrities ήταν και οι: Jessica Alba, Selena Gomez, Demi Lovato, Christina Aguilera, Vanessa Hudgens, Scarlett Johansson, Ali Larter, και Miley Cyrus.
Το TMZ αναφέρει ότι η Hudgens συναντήθηκε με πράκτορες του FBI για να συζητήσουν την παραβίαση του προσωπικού της λογαριασμού στο Gmail. Το FBI αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες στη δημοσιότητα, αλλά ούτε και άνθρωποι από το περιβάλλον της ανταποκρίθηκαν.
Μία αναφορά υποστηρίζει ότι μια ηθοποιός η Alexa Nikolas, είναι υπεύθυνη για την διαρροή μιας φωτογραφίας που την απεικόνιζε να φιλάει την Hudgens, αλλά ο δικηγόρος της το αρνήθηκε και υποστήριξε ότι η Alexa Nikolas συνεργάζεται με το FBI για να εντοπίσουν αυτόν που έκλεψε και δημοσίευσε την φωτογραφία, η οποία είχε τραβηχτεί όταν εκείνη ήταν 14 ετών (τώρα είναι 18).
Πολλά δημοσιεύματα σε blog συνδέουν το κύκλωμα αυτό με τον Josh Holly, στο σπίτι του οποίου είχε εισβάλει το FBI το 2008 επειδή συνδεόταν με μια υπόθεση προκλητικών φωτογραφιών της Cyrus. Πριν οι πράκτορες ελέγξουν τον υπολογιστή του εκείνος περιέγραφε σε hacking forums τις ικανότητές του να παραβιάζει λογαριασμούς των celebrities. Παρόλα αυτά εκείνος κατηγορήθηκε μόνο για την υπόθεση του 2008 και στη συνέχεια συνελήφθη από τις αρχές για άλλες επιθέσεις hacking, κυρίως για την παραβίαση πιστωτικών καρτών.Το ζήτημα όμως είναι ότι η δουλειά αυτή παραμένει πολύ εύκολη για τους hackers, καθώς οι ίδιοι οι celebrities δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα. Όπως υποστηρίζουν ειδικοί ασφάλειας, οι hackers μπορούν να παραβιάσουν τον λογαριασμό ενός τηλεφώνου χρήστη, χωρίς να διαθέτουν καν τη συσκευή. Αυτό γίνεται πολύ εύκολα όταν εκείνοι μπουν στην ιστοσελίδα της εταιρείας κινητή τηλεφωνίας και συνδεθούν στον λογαριασμό του χρήστη χρησιμοποιώντας τον κωδικό του. Πως όμως γνωρίζουν τον κωδικό; Συνήθως οι χρήστες δεν αλλάζουν τους κωδικούς της συσκευής και είναι πολύ εύκολο να τους εντοπίσει κανείς. Επιπλέον ακόμα και αυτοί που τους αλλάζουν βάζουν κωδικούς που κάποιος μπορεί να τους μαντέψει πολύ εύκολα, όπως ονόματα συγγενών, κατοικίδιων, ημερομηνίες γέννησης, πληροφορίες που μπορούν πολύ εύκολα να εντοπιστούν με μια αναζήτηση στη Google ή στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter κλπ.).
Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν για να αποτρέψουμε τέτοιες ενέργειες παραβίασης των προσωπικών δεδομένων είναι η χρήση ενός ισχυρού κωδικού που δεν περιλαμβάνει γνωστές φράσεις ή ημερομηνίες γέννησης, αλλά πολλούς αριθμούς και σύμβολα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου