Μεγάλες ανατροπές στο υπάρχον καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Η εκ βάθρων αλλαγή της λίστας θα οδηγήσει σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και επτά χρόνια και σε μείωση μισθών και συντάξεων όσων εξαιρεθούν. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα η εφαρμογή της νέας λίστας θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου.
Η εκ βάθρων αλλαγή της λίστας θα οδηγήσει σε αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και επτά χρόνια και σε μείωση μισθών και συντάξεων όσων εξαιρεθούν. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα η εφαρμογή της νέας λίστας θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου.
Συγκεκριμένα η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη κατά την διάρκεια της τελευταίας συνάντησης της με την τρόικα συζήτησε την κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά, υιοθετώντας το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που εκπονήθηκε το 2009. Σημειώνεται ότι η τότε υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά δεν είχε δεχθεί την υιοθέτηση του πορίσματος, κατόπιν σφοδρής αντίδρασης των συνδικάτων.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το πόρισμα, οι εργαζόμενοι που εξαιρούνται από την λίστα θα συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια αργότερα. Αναλυτικότερα η επιτροπή εισηγείται το 58% των ειδικοτήτων να βγουν από τον κατάλογο, κατατάσσοντας τις υπόλοιπες σε 4 κατηγορίες ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας και επικινδυνότητας. Υπολογίζεται ότι οι ειδικότητες που εξαιρούνται αφορούν περίπου 250.000 εργαζόμενους.
Μεταξύ άλλων το πόρισμα προτείνει και την ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας «έτσι ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες» και το νέο καθεστώς να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους. H Eπιτροπή θεωρεί άδικη την τυχόν ανατροπή του «κεκτημένου δικαιώματος» 700.000 εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι στα BAE και προσβλέπουν σε πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση. «Tυχόν εξαίρεση έστω και ενός εργαζομένου που ήδη υπάγεται στα BAE σήμερα θα κινδύνευε να είναι και με επιστημονικούς όρους άστοχη», υπογραμμίζεται στο πόρισμα.
Οι κατηγορίες των εργαζομένων που είναι στα ΒΑΕ είναι οι εξής:
- Α΄ κατηγορία (βαρύτητα 4): θα έχουν την δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 7 χρόνια.
- Β΄ κατηγορία (βαρύτητα 3): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 5 χρόνια
- Γ΄ κατηγορία (βαρύτητα 2): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 3 χρόνια
- Δ΄ κατηγορία (βαρύτητα 1): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα 18 μήνες.
Οι βασικές επιπτώσεις σε όσους τεθούν εκτός λίστας ΒΑΕ είναι οι εξής:
1. Όρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.
2. Μισθοί. Μέχρι και 250 ευρώ λιγότερα τον μήνα θα παίρνουν οι νέοι
εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό οφείλεται στο ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά δικαιούνται ειδικό επίδομα και έτσι αυξάνεται ο μισθός τους.
3. Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με 1.400 μισθό και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου