ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Χάος στην Αίγυπτο

Δεκάδες άνθρωποι έπεσαν νεκροί όπως αποδεικνύεται σήμερα Σάββατο κατά τη χθεσινή “Ημέρα Οργής” κατά του επί 30 χρόνια προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ στο Κάϊρο, στο Σουέζ και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μετά την προσευχή της Παρασκευής και παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν την σιδερένια καταστολή από το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο Μουμπάρακ έδωσε εντολή να κατέβουν τανκς στους δρόμους. Videos έδειχναν στρατιώτες μέσα από τα άρματα μάχης να πυροβολούν κατά του συγκεντρωμένου πλήθους.
Τριάντα πτώματα μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του Καΐρου σύμφωνα με το Aljazeera. Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται και δύο παιδιά τεσσάρων και επτά χρόνων. Μόνο στο νεκροτομείο της  Αλεξάνδρειας  βρίσκονται 23 πτώματα. 


Πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες, οι περισσότεροι από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ οι ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες έχουν απευθύνει ταξιδιωτικές οδηγίες στους υπηκόους τους. Σε διάγγελμα του ο Μουμπάρακ αρνήθηκε να παραιτηθεί και διέλυσε την κυβέρνηση. Τώρα υπόσχεται μεταρρυθμίσεις και πρόοδο.

Πενήντα χιλιάδες άνθρωποι στην κεντρική πλατεία του Καΐρου

Η κίνηση Μουμπάρακ - που πολλοί αναλυτές λένε ότι ζει τις τελευταίες του μέρες στην εξουσία - λίγο κατεύνασε τον κόσμο. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην κεντρική πλατεία του Καΐρου απαιτώντας την παραίτηση του. "Φύγε, φύγε", τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση. "Ειρηνικά, ειρηνικά", φώναζαν. Σύμφωνα με το Aljazeera 50.000 βρίσκονται το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ταχρίρ.

Η διαδήλωση είναι σαφής ένδειξη ότι ο κόσμος δεν ικανοποιήθηκαν από τις υποσχέσεις του Χόσνι Μουμπάρακ που βρίσκεται στην εξουσία από το 1981. 

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Αλεξάνδρεια. Διαδηλωσεις και στην Ισμαηλίγια του Σουέζ με συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών. Στο Λούξορ όπου πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κόμματος Μουμπάρακ ο στρατός μπαίνει στην πόλη μεταδίδει το Aljazeera.Χτες οι διαδηλωτές είχα πυρπολήσει τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.

Ενώ οι διαδηλωτές συρρέουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Αιγύπτου, το καθεστώς έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία από τις τέσσερις το απογευμα, με το στρατό να βρίσκεται πάλι σε επιφυλακή για να την επιβάλλει.

Διχασμένος ο στρατός

Ο στρατός υπήρξε όργανο της άγριας καταστολής των τελευταίων ημερών, ωστόσο είναι ένας θεσμός τον οποίο οι Αιγύπτιοι εμπιστεύονται. Υπήρξαν αρκετές σκηνές με διαδηλωτές να υποδέχονται με ζητωκραυγές τα άρματα μάχης και να καλούν τους στρατιώτες να σταθούν στο πλευρό του κόσμου.


 
Ανταπόκριση της Σαββούλας Λιάτσου από την Αίγυπτο

Η Σαββούλα Λιάτσου μεταδίδει για το Newsit από την Αίγυπτο: "Φαίνεται ότι η κατάσταση αν και ρευστή ,δεν είναι όπως υπολογίζει η αιγυπτιακή εξουσία. Οι δυνάμεις του στρατού δείχνουν απρόθυμες να χρησιμοποιήσουν ένοπλη βία εναντίον των εξεγερμένων πολιτών. Οι πυροβολισμοί εναντίον του πλήθους,όπως έγινε στο Κάϊρο ,μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι η εξαίρεση στο κανόνα. Στην Αλεξάνδρεια όπου βρίσκομαι, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακσιμένα οχήματα,έχουν βγει στους δρόμους της πόλης,αλλά τα πληρώματά τους συνομιλούν με τους διαδηλωτές. "Ο στρατός δεν πρόκειται να μας χτυπήσει. Δεν έχει γίνει ποτέ στην ιστορία της Αιγύπτου",λέει ένας γείτονας.

Κυβερνητικό μπλόκο στις επικοινωνίες

Στο μεταξύ η Αίγυπτος παραμένει αποκομμένη από τηλεπικοινωνίες. Η Vodafone έβγαλε χθες ανακοίνωση στην οποία ενημερώνει ότι δέχτηκαν διαταγή από τις αρχές να αναστείλουν τις υπηρεσίες τους. Την ίδια εντολη πήραν όλες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και βάσει νόμου ειναι υποχρεωμένες να υπακούσουν. Καταστολή και στο Internet. Ο Ζυλιέν Κουλόν της γαλλικής Cedexis εταιρείας που μετρά την κίνηση στο Ίντερνετ αναφέρει ότι μέσα σε 24 ώρες έχασαν το 97% της κίνησης από τα αιγυπτιακά site και τερματικά.  Το Σάββατο η κατάσταση φαίνεται να είναι κάπως καλύτερη - ωστόσο δεν έχει αποκασταθεί η επικοινωνία.

Διάγγελμα Μουμπάρακ - Νέες διαδηλώσεις

Υπό το βάρος της πρωτοφανούς λαϊκής εξέγερσης ο Μουμπάρακ έβγαλε αργά το βράδυ της Παρασκευής διάγγελμα. Αρνήθηκε να παραιτηθεί, αλλά διέλυσε την κυβέρνησή του και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις και πρόοδο. Στην πρώτη του ομιλία προς το έθνος από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, κάλεσε να υπάρξει ηρεμία: "Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας", είπε ο Μουμπάρακ, λίγη ώρα αφότου πληροφορίες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς την Παρασκευή και συνολικά τουλάχιστον 27 από την Τρίτη.

Ο 82χρονος Μουμπάρακ, που κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 30 χρόνια, απευθυνόμενος σε πρώτο πρόσωπο στο λαό, υποστήριξε ότι αντιλαμβάνεται πως του ζητά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, να κάμψει την ανεργία και να προωθήσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει "πρόοδος" στην Αίγυπτο. Ακόμα, ο Μουμπάρακ είπε ότι οι Αιγύπτιοι πρέπει να γνωρίζουν "τι βρίσκεται γύρω μας...τα παραδείγματα αστάθειας γύρω μας". Η ομιλία Μουμπάρακ λίγο ωφέλησε στην εξομάλυνση της κατάστασης. Μετά το διάγγελμα νέα πλήθη ξεχύθηκαν στους δρόμους, καλώντας τον να παραιτηθεί.






newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...