2 κιλά φιλέτο μπούτι αρνίσιο (κρατήστε
τα κόκαλα για τη σος)
2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
1 κ.σ. ξερή ρίγανη
1/2 φλιτζ. κόκκινο κρασί
Φρεσκοστυμμένος χυμός 1 λεμονιού
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
85 γραμμ. τυρί φέτα
½ φλιτζ. φρέσκα φύλλα δυόσμου
ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κ.σ. τριμμένη φλούδα λεμονιού
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Σπάγκος κουζίνας
Εκτέλεση
01. Βάζετε τη φέτα σε ένα μπολ μαζί με το
δυόσμο, τη φλούδα λεμονιού, το λάδι
και το σκόρδο. Ανακατεύετε με ένα
πιρούνι και το αφήνετε στην άκρη.
02. Αφαιρείτε το λίπος από το αρνί και το
βάζετε στον πάγκο εργασίας με την
πλευρά του κόκαλου από πάνω. Το
πασπαλίζετε με αλάτι και το αλείφετε
με το 1/2 από το χυμό λεμονιού.
Γεμίζετε με το μείγμα φέτας και,
ξεκινώντας από τη μία του άκρη,
τυλίγετε το κρέας σε ρολό.
03. Το δένετε με το σπάγκο σφιχτά (όταν
ψηθεί, θα φαίνεται ακόμα πιο στρωτό).
Βάζετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού
και το λάδι σε ένα μπολ. Χτυπάτε με
ένα πιρούνι και αλείφετε το αρνί με το
λαδολέμονο. Το βάζετε σε σχάρα και
πασπαλίζετε με τη ρίγανη.
04. Βάζετε τα κρεμμύδια (και τα κόκαλα
από το αρνί, αν τα έχετε κρατήσει)
σε ένα ταψί κάτω από τη σχάρα.
Προσθέτετε αρκετό νερό. Ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200
βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
05. Το βγάζετε, αλείφετε ξανά με
λαδολέμονο και συνεχίζετε το
ψήσιμο, χαμηλώνοντας τη φωτιά
στους 180 βαθμούς για 2 ακόμα ώρες
06. Αφαιρείτε τα λίπη από το ταψί με τα
κρεμμύδια και τα κόκαλα και βάζετε το
περιεχόμενο σε μεγάλη κατσαρόλα σε
δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κρασί
08. Σερβίρετε περιχύνοντας με τη σος.
yupi.gr
τα κόκαλα για τη σος)
2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
1 κ.σ. ξερή ρίγανη
1/2 φλιτζ. κόκκινο κρασί
Φρεσκοστυμμένος χυμός 1 λεμονιού
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για τη γέμιση
85 γραμμ. τυρί φέτα
½ φλιτζ. φρέσκα φύλλα δυόσμου
ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 κ.σ. τριμμένη φλούδα λεμονιού
2 κ. σ. ελαιόλαδο
Σπάγκος κουζίνας
Εκτέλεση
01. Βάζετε τη φέτα σε ένα μπολ μαζί με το
δυόσμο, τη φλούδα λεμονιού, το λάδι
και το σκόρδο. Ανακατεύετε με ένα
πιρούνι και το αφήνετε στην άκρη.
02. Αφαιρείτε το λίπος από το αρνί και το
βάζετε στον πάγκο εργασίας με την
πλευρά του κόκαλου από πάνω. Το
πασπαλίζετε με αλάτι και το αλείφετε
με το 1/2 από το χυμό λεμονιού.
Γεμίζετε με το μείγμα φέτας και,
ξεκινώντας από τη μία του άκρη,
τυλίγετε το κρέας σε ρολό.
03. Το δένετε με το σπάγκο σφιχτά (όταν
ψηθεί, θα φαίνεται ακόμα πιο στρωτό).
Βάζετε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού
και το λάδι σε ένα μπολ. Χτυπάτε με
ένα πιρούνι και αλείφετε το αρνί με το
λαδολέμονο. Το βάζετε σε σχάρα και
πασπαλίζετε με τη ρίγανη.
04. Βάζετε τα κρεμμύδια (και τα κόκαλα
από το αρνί, αν τα έχετε κρατήσει)
σε ένα ταψί κάτω από τη σχάρα.
Προσθέτετε αρκετό νερό. Ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 200
βαθμούς για 20 λεπτά περίπου.
05. Το βγάζετε, αλείφετε ξανά με
λαδολέμονο και συνεχίζετε το
ψήσιμο, χαμηλώνοντας τη φωτιά
στους 180 βαθμούς για 2 ακόμα ώρες
(διακόπτοντας για άλειμμα άλλες
2-3 φορές). Το νερό μέσα στο σκεύος
πρέπει να είναι αρκετό ώστε να μην
καούν τα κόκαλα και το κρεμμύδι.
Βγάζετε το αρνί από τη σχάρα και το
τοποθετείτε σε μια πιατέλα.
2-3 φορές). Το νερό μέσα στο σκεύος
πρέπει να είναι αρκετό ώστε να μην
καούν τα κόκαλα και το κρεμμύδι.
Βγάζετε το αρνί από τη σχάρα και το
τοποθετείτε σε μια πιατέλα.
06. Αφαιρείτε τα λίπη από το ταψί με τα
κρεμμύδια και τα κόκαλα και βάζετε το
περιεχόμενο σε μεγάλη κατσαρόλα σε
δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το κρασί
και βράζετε για 1 λεπτό.
07. Προσθέτετε 3 φλιτζάνια νερό και
μαγειρεύετε, μέχρι το υγρό να μειωθεί
στο μισό περίπου. Στραγγίζετε τη σος
σε σουρωτήρι. Βγάζετε το σπάγκο από
το αρνί και το κόβετε σε φέτες.
μαγειρεύετε, μέχρι το υγρό να μειωθεί
στο μισό περίπου. Στραγγίζετε τη σος
σε σουρωτήρι. Βγάζετε το σπάγκο από
το αρνί και το κόβετε σε φέτες.
08. Σερβίρετε περιχύνοντας με τη σος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου