ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Τα 10 γεγονότα που "σημάδεψαν" το 2010

Περικλείοντας πλήθος αντιφάσεων που φτάνουν στα όρια της τραγικής ειρωνείας σε κάποιες περιπτώσεις, το 2010 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως έτος που η ανθρωπότητα αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με τις συνέπειες των πράξεων, των αρχών και των επιλογών της. Απ' όλες τις στιγμές που πέρασαν, απ' όλες τις ειδήσεις και τα γεγονότα που ζήσαμε, ακούσαμε ή διαβάσαμε, επιλέξαμε δέκα.


10. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Νότιο Αφρική

Το 19ο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από χώρα της Αφρικής και ανέδειξε νικήτρια την ομάδα της Ισπανίας, κυριάρχησε στην καθημερινότητά μας εξίσου και για όσα διημείφθησαν και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο ασταμάτητος ήχος της βουβουζέλας αλλά και οι συνεχείς ληστείες σε βάρος των αθλητών των εθνικών αποστολών έδωσαν ιδιαίτερο στίγμα στη διοργάνωση.


9. Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία



Ήταν η έκρηξη του ηφαιστείου κάτω από τον παγετώνα Εϊγιαφιατλαγιοκούλ (πες το τρεις φορές, γρήγορα) στην Ισλανδία που προκάλεσε ένα πρωτοφανές χάος στις αερομεταφορές της Ευρώπης. Το ηφαίστειο που τελευταία φορά είχε εκραγεί το 1821 (τυχαίο;) εκτόξευσε τέφρα σε ύψος 11 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να προκαλέσει για πρώτη φορά στην ιστορία την ολοκληρωτική παράλυση των εναέριων μετακινήσεων από και προς την Ευρώπη. (Μήπως όμως ήταν αποτέλεσμα σατανικής συνομωσίας;).

8. Πλημμύρες στο Πακιστάν

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις εξαιτίας των μουσώνων προκάλεσαν τις χειρότερες πλημμύρες που γνώρισε ποτέ η χώρα: Περίπου 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους, ενώ η ολιγωρία των Αρχών στη διανομή πόσιμου νερού και ανθρωπιστικής βοήθειας έφεραν τους πολίτες αντιμέτωπους και με κρούσματα χολέρας.


7. Δημοτικές εκλογές

Πέρα από τις μνημονιακές και αντιμνημονιακές κορώνες που κυριάρχησαν κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τους «αφορισμούς» κάθε είδους, τις απειλές, αλλά και την αποχή που άγγιξε το 54%, τελικά νικητές στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας αναδείχθηκαν προσωπικότητες κομματικά αδέσμευτες. Η Θεσσαλονίκη επέλεξε τοn Γιάννη Μπουτάρη ως δήμαρχο (παρόλο που ο μητροπολίτης Άνθιμος εξακολουθεί να ζει) και η Αθήνα τον πρώην Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη.


6. Τζούλια Αλεξανδράτου: "Απαγορευμένο"

Παρόλο που η ημερομηνία κυκλοφορίας του DVD σκληρού πορνό της Τζούλιας Αλεξανδράτου με τίτλο «Απαγορευμένο» και η ανακοίνωση του πρώτου πακέτου μέτρων λιτότητας συνέπεσαν με την «πρώτη μετάδοση» να καταγράφεται επίσημα την 3η Μαρτίου, τα δύο γεγονότα δεν έχουν απολύτως καμία σχέση μεταξύ τους σε πρώτο επίπεδο. Μάλλον. Η φοβερή επιτυχία που σημείωσε το DVD πάντως στο αγοραστικό κοινό προκάλεσε την έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της εταιρίας παραγωγής, ενώ ακόμη ελέγχονται οι πληροφορίες που θέλουν την πρωταγωνίστρια να καταθέτει την αμοιβή στο λογαριασμό για την απόσβεση του χρέους… Από τότε πάντως αποκτήσαμε και επισήμως μια νέα, σύγχρονη επικερδή βιομηχανία, ενώ οι σημειολογικές συνέπειες του φαινομένου «κανονικό μοντέλο γίνεται κανονική πορνοστάρ» θα είναι περίπλοκες και μακροχρόνιες.


5. Σεισμός στην Αιτή

Ένας από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 13 Ιανουαρίου στην Αιτή σε εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της γης. Ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται από 40.000 έως 50.000 άτομα ενώ οι πολύ άσχημες συνθήκες διαβίωσης που διαμορφώθηκαν στη διαλυμένη πρωτεύουσα Πορτ-ο–Πρενς επηρέασαν συνολικά τη ζωή πάνω από 3.000.000 ανθρώπων.


4. Οι 33 Χιλιανοί Μεταλλωρύχοι


Τα μαθηματικά της είδησης πρωταγωνιστούν: 33 μεταλλωρύχοι εγκλωβισμένοι σε καταφύγιο 55 τετραγωνικών μέτρων που βρισκόταν σε βάθος 700 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης κατάφεραν να επιβιώσουν επί δυόμισι περίπου μήνες. Ο σταδιακός απεγκλωβισμός τους που πραγματοποιήθηκε με ειδικές κάψουλες κατασκευής NASA, αποτέλεσε παγκόσμιο τηλεοπτικό γεγονός που παρακολούθησαν εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.


3. Οι νεκροί της Marfin

Η διαδήλωση του περασμένου Μαΐου, η μεγαλύτερη διαδήλωση των τελευταίων χρόνων, επισκιάστηκε από τη δολοφονία τριών υπαλλήλων της τράπεζας Marfin στη Σταδίου, μετά τη ρίψη βομβών μολότοφ από αγνώστους στο εσωτερικό του υποκαταστήματος. Τα θύματα ήταν: Η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών και ο Επαμεινώνδας Τσακαλης, 36 ετών. Οι δράστες παραμένουν άγνωστοι.


2. Οι αποκαλύψεις του "Wikileaks"

Μια πρωτοπόρος πλατφόρμα ενημέρωσης που βραβεύθηκε από τον «Economist» τo 2008 με το New Media Award, ο ιδρυτής της, Τζούλιαν Ασάντζ, που λατρεύτηκε από τους πολίτες του κόσμου αλλά φυλακίστηκε για μικρό διάστημα από τις επίσημες κρατικές αρχές στο κελί που είχε κρατηθεί και ο Όσκαρ Ουάιλντ και 250.000 μυστικά τηλεγραφήματα των κατά τόπους αμερικανικών πρεσβειών έτοιμα προς διαρροή στο κοινό ανά πάσα στιγμή άλλαξαν σαφώς τον τρόπο που αποκωδικοποιούμε την πολιτική και τη διπλωματία. Αναμένουμε να δοθούν στη δημοσιότητα και ελληνικού ενδιαφέροντος στοιχεία.


1. Ένταξη της Ελλάδας στο Μηχανισμό Στήριξης ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των παιχνιδιών των «κερδοσκόπων» σε παγκόσμιο επίπεδο και των πάσης φύσεως οικονομικών αδιεξόδων στα οποία είχε καταλήξει η χώρα ύστερα από κακοδιαχείριση δεκαετιών, ο πρωθυπουργός έκανε το μεγάλο βήμα: Ήταν 23 Απριλίου όταν από το Καστελόριζο θα απηύθυνε στον ελληνικό λαό το δραματικό του διάγγελμα για την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς επιτήρησης. Η σημειολογία της συγκεκριμένης ομιλίας θα χαρασσόταν για πάντα στη μνήμη μας με τον ΓΑΠ να μιλάει με φόντο το λιμάνι του ακριτικού νησιού και να διαβεβαιώνει ότι «Οι εταίροι μας θα συνδράμουν άμεσα και αποφασιστικά, ώστε να παράσχουν στην Ελλάδα το απάνεμο λιμάνι που θα μας επιτρέψει να ξαναχτίσουμε το σκάφος μας με γερά και αξιόπιστα υλικά». Οκτώ μήνες μετά, η φουρτούνα συνεχίζεται, κι η βάρκα ακόμα μπάζει. "Λεφτά υπήρχαν", αλλά "Μαζί τα φάγαμε".


yupi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...