ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

"Πράσινο φως" από το Eurogroup για την Ιρλανδία

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος στήριξης της Ιρλανδίας και δήλωσαν ότι είναι υπέρ ενός σχεδίου ενίσχυσης που θα διατεθεί την άνοιξη. 
Σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, αποφασίστηκε η οικονομική στήριξη της Ιρλανδίας από τον μηχανισμό στήριξης. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγανγκ Σόιμπλε, εκτίμησε ότι η Ιρλανδία πρέπει να αποδείξει ότι η βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ, είναι απαραίτητη για να προστευτεί η σταθερότητα του ευρώ, εάν θέλει να επωφεληθεί από το μηχανισμό.
 
Νωρίτερα, η Ιρλανδία ζήτησε επισήμως την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Tο πακέτο θα αγγίζει τα 70-90 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει το CNN,  που επικαλείται δηλώσεις του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν.

Ο Ιρλανδός υπουργός  είχε προαναγγείλει ότι θα καταθέσει πρόταση για βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο αποψινό υπουργικό συμβούλιο.


Ανέφερε συγκεκριμένα, ότι: «Θα προτείνω να ζητήσουμε να επωφεληθούμε από το μηχανισμό στήριξης που δημιουργήθηκε πριν από έξι μήνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», υπογραμμίζοντας ότι την απόφαση θα λάβει η κυβέρνηση.


Στο μεταξύ, εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συζητούν από την Πέμπτη στο Δουβλίνο τις τεχνικές λεπτομέρειες για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ιρλανδία.


«Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει υπόψη της όλα τα διακυβεύματα, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχίσει η χώρα μας να έχει μια σταθερή χρηματοδότηση. Να διατηρηθεί αυτή η οικονομική συνέχεια: να μην υπάρχει κίνδυνος για τα δάνεια που χρειάζεται... και κυρίως να σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας», πρόσθεσε ο Μπράιαν Λένιχαν.


Ο Ιρλανδός υπουργός τόνισε ότι στις συνομιλίες με τους εμπειρογνώμονες της ΕΕ και του ΔΝΤ αναφέρθηκε η δημιουργία ενός «ταμείου πρόνοιας» από το οποίο θα μπορεί η Ιρλανδία να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει τις τράπεζες που δυσκολεύονται να αναχρηματοδοτηθούν εξαιτίας των αστρονομικών χρεών τους.


Σύμφωνα με τον Μπράιαν Λένιχαν, τα χρήματα του «ταμείου πρόνοιας» που υπολογίζονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ δε θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, αλλά θα δείξουν τη διαθέσιμη υποστήριξη ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για το ιρλανδικό τραπεζικό σύστημα στη ζώνη ευρώ.


Ο υπουργός υπενθύμισε ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μετά τη στεγαστική φούσκα χρειάστηκε να δανειστούν τεράστια ποσά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (BCE) και τόνισε ότι είναι απαραίτητη μια λύση μακροπρόθεσμα.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...