ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

9 λόγοι που σε πιάνει η αϋπνία και τι πρέπει να κάνεις γι' αυτό


Το ρολόι δείχνει 4:00, μα ο ύπνος και σήμερα δεν λέει να σε πάρει. Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα στον ύπνο, όμως είναι ό,τι πιο εκνευριστικό και ψυχοφθόρο... τις λίγες ώρες που μπορούμε επιτέλους να χαλαρώσουμε και να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας, ο οργανισμός μας να μην μας κάνει τη χάρη.

Η αϋπνία υπολογίζεται πως στον δυτικό κόσμο ταλαιπωρεί έναν στους τρεις ενήλικες τουλάχιστον για ένα μικρό διάστημα της ζωής του, επιβαρύνοντας την κοινωνική του ζωή την υγεία αλλά και την ψυχολογία του, ενώ σε μεγαλύτερα διαστήματα η συμβουλή κάποιου ειδικού κρίνεται απαραίτητα. Υπάρχουν όμως κάποιες τεχνικές που μπορείς να δοκιμάσεις πριν απευθυνθείς στο γιατρό σου σχετικά με τον ανήσυχο ύπνο σου.

Έλεγξε το περιβάλλον όπου κοιμάσαι: Το υπνοδωμάτιό σου πρέπει να είναι σκοτεινό, ήσυχο και στη σωστή θερμοκρασία. Επίσης αξίζει να ελέγξεις αν ο κακός σου ύπνος οφείλεται στο στρώμα σου. Αν ξυπνάς πιασμένη, κουρασμένη ή δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, ίσως ήρθε η ώρα να το αντικαταστήσεις.



Μήπως χρησιμοποιείς το υπνοδωμάτιό σου για τις λάθος δραστηριότητες: Ο συγκεκριμένος χώρος πρέπει να είναι συνδυασμένος με χαλάρωση (και τρυφερές στιγμές με τον σύντροφό σου), όχι με παιχνίδια στο netbook, σερφάρισμα και chat στο Facebook, απαντήσεις σε email της δουλειάς και σνακ. Άσε τις ηλεκτρονικές συσκευές (των οποίων η ακτινοβολία μπορεί να δημιουργεί τις αϋπνίες σου) και προτίμησε να διαβάσεις ένα βιβλίο ή να ακούσεις λίγη χαλαρωτική μουσική.



Φτιάξε ένα πρόγραμμα ύπνου: Αν τη μια μέρα κοιμάσαι στις 9.00, την άλλη στις 4.00 και την άλλη στις 11.00, δεν θα καταφέρεις ποτέ να προγραμματίσεις σωστά το βιολογικό σου ρολόι, αφού του δίνεις τελείως αντικρουόμενα μηνύματα. Διάλεξε μια ώρα που είναι βολική για σένα, εξασφαλίζοντάς σου παράλληλα ένα 8ωρο ύπνο και μείνε της πιστή.



Ποιες ώρες ασκείσαι: Δεν λειτουργούν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο. Κάποιους θα τους βοηθήσει να ασκηθούν λίγες ώρες πριν πάνε για ύπνο, ενώ άλλους κάτι τέτοιο θα τους γεμίσει υπερένταση. Παρατήρησε πότε ο δικός σου οργανισμός ανταποκρίνεται καλύτερα και προγραμματίσου ανάλογα.



Πότε ήπιες εκείνο τον απογευματινό καφέ; Μήπως είχες πάει για ποτάκι νωρίτερα; Είναι πολύ πιθανό αυτά τα δυο ροφήματα να οφείλονται για τα διαρκή στριφογυρίσματά σου στο κρεβάτι. Προσπάθησε να τα αποφύγεις κι αν όχι φρόντισε να τα καταναλώσεις τουλάχιστον 6 ώρες πριν πας για ύπνο.



Πες «όχι» στη siesta: Αν σου αρέσει να παίρνεις έναν μικρό υπνάκο το νωρίς το απόγευμα, φρόντισε να μην υπερβαίνει την μισή με μια ώρα, καθώς όταν ξυπνήσεις θα νιώθεις κουρασμένη, αλλά η υπερένταση θα χτυπήσει λίγο πριν πας για ύπνο το βράδυ.



Σήκω από το κρεβάτι: Αν η ώρα περνάει και ο εκνευρισμός σου μεγαλώνει καθώς ο Μορφέας ακόμη να φανεί, σήκω από το κρεβάτι. Η κατάσταση του να είσαι εκνευρισμένη από την δυσκολία σου να κοιμηθείς σε συνδυασμό με το να παραμένεις στο κρεβάτι, στέλνουν το λάθος σήμα στο μυαλό σου, αποσυνδέοντάς το κρεβάτι σου από τις έννοιες όπως «χαλάρωση», «ξεκούραση» και «ύπνος» και συνδέοντάς το με εκνευρισμό και αϋπνία. Μπορείς να σηκωθείς και να κάνεις μερικές χαλαρωτικές ασκήσεις yoga ή stretching, να διαλογιστείς ή ακόμη και να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, ούτως ώστε το σώμα σου να αρχίσει σταδιακά να χαλαρώνει. Επέστρεψε στο κρεβάτι σου μετά τα πρώτα χασμουρητά.



Το σωστό φαγητό: Είναι πολύ σημαντικό να προσέξεις τι τρως πριν πας για ύπνο. Ένα βαρύ ή πικάντικο δείπνο, θα σου δημιουργήσει ενοχλήσεις και είναι πιθανό να οδηγήσει σε ξύπνημα στη μέση της νύχτας ή ακόμη και εφιάλτες.



Διώξε τα άγχη και τις αγχώδεις σκέψεις: Συχνά έχουμε την τάση να κάνουμε διάφορες σκέψεις πριν κοιμηθούμε, όμως να θυμάσαι πως αγχώδεις σκέψεις όπως ένα deadlineστη δουλεία, οι λογαριασμοί του σπιτιού ή ο τσακωμός με τον αγαπημένο σου δεν πρόκειται να σε αφήσουν να κοιμηθείς αν τους πάρεις παρέα στο κρεβάτι σου. Μπορείς να δοκιμάσεις να γράφεις το πλάνο της επόμενης μέρα λίγες ώρες πριν πας για ύπνο, έτσι ώστε και όταν πέσεις να κοιμηθείς αλλά και όταν ξυπνήσεις να είσαι πανέτοιμη και οργανωμένη ή και τα πράγματα που σε απασχολούν, με ή χωρίς λύση. Μπορείς επίσης να σημειώνεις πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμον, όμορφες στιγμές τις ημέρας που πέρασε και τις ακόμη καλύτερες που θα ήθελες για εκείνη που έρχεται.



tsekouratoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...