ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

Ο καρκίνος του όρχι


O καρκίνος των όρχεων είναι συνολικά σχετικά σπάνιος .Δυστυχώς όμως φαίνεται να «προτιμά» τους νέους άνδρες ηλικίας 19-39 ετών, όπου είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος σε αυτές τις ηλικίες, αποτελώντας την 3η κατά σειρά αιτία θανάτου.

Πρέπει να τονίσουμε ότι ο ασθενής που θα εμφανίσει καρκίνο στον έναν όρχι έχει σαφώς περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να αναπτύξει καρκίνο και στον άλλο όρχι, η ταυτόχρονη όμως εντόπιση είναι σπανιότατη (1-2%).   

Στην ουσία στις περισσότερες περιπτώσεις δε γνωρίζουμε τους αιτιολογικούς παράγοντες της κακοήθειας αυτής. Η μόνη αποδεδειγμένη σχέση είναι αυτή μεταξύ κρυψορχίας και ανάπτυξης καρκίνου του όρχεως (40 -70 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου στον κρυψόρχη). Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η καθήλωση του όρχι σε αυτούς τους ασθενείς μέσα στο όσχεο, επέμβαση που λέγεται ορχεοπηξία και γίνεται σήμερα πριν την ηλικία των 2 ετών.
  
Πώς όμως παρουσιάζεται κλινικά ο καρκίνος του όρχεως; Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται σαν μία σκληρή διόγκωση στον όρχι μεγέθους ρεβυθιού ή ελιάς συνήθως , χωρίς πόνο, την οποία ο ασθενής διαπιστώνει μόνος του ή την παρατηρεί η ερωτική σύντροφος. Σε ένα ποσοστό έως 30% των περιπτώσεων μπορεί να προκαλεί πόνο ή αίσθημα βάρους, συνήθως όμως δεν έχει συμπτώματα. Επίσης μπορεί να συνοδεύεται από υδροκήλη, συλλογή υγρού δηλαδή γύρω από τον όρχι. Σε λίγους ευτυχώς ασθενείς, προεξάρχοντα είναι τα συμπτώματα από μεταστάσεις, όπως πόνος στη μέση από τη διόγκωση λεμφαδένων, πόνος στα κόκαλα,  βήχας και δύσπνοια από πνευμονικές μεταστάσεις κα. Είναι, λοιπόν σημαντικό να τονίσουμε ότι αν ψηλαφήσουμε κάποια σκληρία στο όσχεο (στο σάκο δηλαδή που περιέχει τους όρχεις), ακόμη και αν δεν δημιουργεί πόνο ή άλλες ενοχλήσεις, ή αν αισθανόμαστε πόνο στην περιοχή αυτή, ή γενικότερα εάν αλλάξει κατά την ψηλάφηση η αίσθηση του οργάνου που έχουμε συνηθίσει, πρέπει να απευθυνθούμε το συντομότερο δυνατό στον ουρολόγο για εξέταση. Μπορεί να μη σημαίνει απολύτως τίποτα, να είναι κάποια απλή κύστη ή κάποια φλεγμονή, ή ενδεχομένως κάποια κήλη, όμως μπορεί και να έχουμε κάνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα πλήρους αντιμετώπισης και ίασης από τον καρκίνο, που είναι η έγκαιρη διάγνωση, όσο ο όγκος είναι ακόμη εντοπισμένος στον όρχι. Δυστυχώς οι μελέτες λένε ότι ο μέσος χρόνος καθυστέρησης από τη πρώτη αυτοψηλάφηση έως την αναζήτηση ιατρικής γνώμης είναι πάνω από 6 μήνες. Είναι αδιανόητο λόγω ντροπής να συμβαίνει η καθυστέρηση αυτή με δραματικά κάποιες φορές αποτελέσματα. Οι εξετάσεις που θα ζητηθούν συμπληρωματικά από τον ουρολόγο είναι το υπερηχογράφημα και triplex οσχέου, η αξονική τομογραφία της κοιλιάς και η μέτρηση κάποιων ειδικών ορμονών στο αίμα (LDH, HCG, aFP).
  
Το πρώτο βήμα είναι η ριζική αφαίρεση του όρχεως που λέγεται ριζική ορχεκτομή και η ιστολογική του εξέταση (βιοψία). Έτσι οι όγκοι χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα σεμινώματα και τα μη σεμινώματα, με διαφορετική αντιμετώπιση και πρόγνωση. Στις συμπληρωματικές θεραπείες περιλαμβάνονται η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η χειρουργική εκτομή των λεμφαδένων που έχουν προσβληθεί. Η πρόγνωση σε γενικές γραμμές είναι εξαιρετική. Βέβαια, ο ασθενής θα πρέπει για κάποια έτη να πραγματοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα εξετάσεις ελέγχου, ώστε να διασφαλίζεται η ελεύθερη νόσου- υποτροπών πορεία του. Σήμερα η συνολική επιβίωση ξεπερνά το 90%.

Η ορχεκτομή, αν και είναι μια  απλή επέμβαση που δε διαρκεί πάνω από 40 λεπτά και ο ασθενής την επόμενη ημέρα παίρνει εξιτήριο, έχει σημαντικές ψυχογενείς προεκτάσεις στους νέους άνδρες, γιατί το όργανο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον ανδρισμό, τη σεξουαλική λειτουργία και φυσικά την παραγωγή σπέρματος και την αναπαραγωγική ικανότητα. Πριν την ορχεκτομή θα ζητήσουμε από τον ασθενή να καταψύξει σπέρμα σε τράπεζα σπέρματος για λόγους ασφαλείας. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα (και συνήθως μετά από συζήτηση με τον ασθενή το κάνουμε) να προχωρήσουμε για ψυχολογικούς λόγους στην τοποθέτηση ορχικής πρόθεσης . Πρόκειται ουσιαστικά για ένα μπαλάκι από σιλικόνη ,ίδιου μεγέθους και σχήματος με τον όρχι.

Συμπερασματικά πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι ψηλαφητή μάζα στον όρχι χωρίς πόνο σε ένα νέο άνδρα πρέπει να θεωρείται ως κακοήθεια μέχρις αποδείξεως του αντιθέτου. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί συχνότατα να εξασφαλίσει την πλήρη ίαση. Αναμφισβήτητα, η διάγνωση καρκίνου του όρχεως σε έναν νέο άνδρα είναι μια οδυνηρή και ψυχοφθόρος κατάσταση για τον ίδιο και το περιβάλλον του, στις μέρες μας όμως είναι μια ιστορία αντιμετωπίσιμη με πολύ καλά αποτελέσματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

του Βάιου Παπαδημητρίου
Χειρουργού Ουρολόγου- Ανδρολόγου


lamiareport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...