ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Συνταγή: Τσουρέκι πολίτικο

Υλικά

Για 2-4 άτομα

Για το τσουρέκι

 

½ φλιτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό
1½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
λίγο αλάτι
½ κουταλιά της σούπας μαχλέπι κοπανισμένο σκόνη
1 κουταλιά της σούπας μαστίχα κοπανισμένη σκόνη



½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα ζεστό όχι καυτό
5 αυγά
¾ φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο λιωμένο
λίγο αμύγδαλα φιλέ
1 κιλό αλεύρι δυνατό, κοσκινισμένο
3 κοφτές κουταλιές της σούπας μαγιά ξερή
2 συσκευασίες μαγιά νωπή

(Για να το σκεπάσετε προαιρετικά με μία... ροζ επικάλυψη
)
 

2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού (για κάθε τσουρέκι) τρούφα χρωματιστή
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 μικρή σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής κόκκινο)


Εκτέλεση


Για το τσουρέκι

 

Ρίχνουμε σε ένα λεκανάκι την μαγιά (νωπή και σκόνη) το νερό και 2½ κουταλιές της σούπας αλεύρι και δημιουργούμε έναν χυλό.

Σκεπάζουμε με σακούλα και πετσέτα από επάνω την λεκάνη και αφήνουμε 15 λεπτά να φουσκώσει το μείγμα και να γίνει προζύμι.

Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά τα αυγά με την ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα, το αλάτι και το γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός το αλεύρι.

Σε μία δεύτερη λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτουμε το προζύμι και τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αναμείξει στο μίξερ.


Ζυμώνουμε για 20 λεπτά περίπου ώσπου το μείγμα μας να μην κολλάει καθόλου στα τοιχώματα της λεκάνης.


Σκεπάζουμε όλη την λεκάνη με σακούλα και από επάνω και κάτω με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 90 λεπτά.


Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδα ή όπως επιθυμείτε και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί από κάτω.

Αφήνουμε έτσι τα τσουρέκια για 60 λεπτά.

Αφού περάσει η μια ώρα αλείφουμε με κρόκο αυγού όλη την επιφάνεια του τσουρεκιού, προσθέτω και φιλέ αμύγδαλα ή σουσάμι και ψήνω στην κάτω θέση του φούρνου στους 180 βαθμούς σε πρόγραμμα πάνω κάτω και ψήνουμε για 40-45 λεπτά την κάθε φορά.


Για την ροζ επικάλυψη

 

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη με τον χυμό λεμονιού, την 1 κουταλιά της σούπας γάλα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Αμέσως μετά ρίχνουμε 2 σταγόνες από το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε να πάει παντού το χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε την δεύτερη κούπα άχνη ζάχαρη και 1 κουταλιά της σούπας γάλα και ανακατεύουμε ξανά.

Αμέσως μετά με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω από το τσουρέκι μας και το απλώνουμε προσεκτικά να γεμίσουν όλα τα κενά. Αμέσως μετά πασπαλίζουμε με χρωματιστή τρούφα και είναι έτοιμο. Δείτε και τη συνταγή "Μπακαλιάρος σκορδαλιά".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...