Το μαγικό Καρπενήσι. Ένα καταπληκτικό μέρος “χαμένο” μέσα στη φύση και ιδανικός προορισμός για τον χειμώνα.
Να ξεκινήσω από κάτι που ίσως δεν ξέρετε και που κι εγώ το έμαθα όταν πήγα πριν 2-3 χρόνια για Χριστούγεννα στο Μικρό Χωριό. Το Καρπενήσι είναι μία από τις πέντε περιοχές παγκοσμίως με μηδενική μόλυνση κι αυτό είναι μία μόνο από τις ενδείξεις ότι στην Ευρυτανία η φύση είναι στα καλύτερά της. Η άλλη είναι ότι το Καρπενήσι είχε τουρισμό όταν ακόμη η υπόθεση των χειμερινών διακοπών στην Ελλάδα αφορούσε πολύ-πολύ λίγους -οι μισοί έλληνες άνω των 45 έμαθαν σκι στο Βελούχι-, κάτι που εν τέλει έχει τη σημασία του. Μέρη που απέκτησαν τη φήμη τους πολύ πριν αναλάβουν δράση και στον τουρισμό το μάρκετινγκ και το lifestyle πολύ σπάνια σε απογοητεύουν.


Κατ’ αρχήν, τα βουνά εδώ είναι υπερπαραγωγή. Είναι τόσο πολλά και τόσο πυκνά που δύσκολα ξεχωρίζεις το ένα από το άλλο. Τα περισσότερα, για να κάνουμε και λίγο μάθημα Γεωγραφίας, ανήκουν στην Πίνδο που φτάνει στην Ευρυτανία με τις νότιες απολήξεις της. Για rafting και τα σχετικά που ενδιαφέρουν όλο και περισσότερους τελευταία, υπάρχουν ο Αχελώος, ο Ταυρωπός και ο Τρικεριώτης. Αν είστε γενικώς της δράσης, ρωτήστε για το Φαράγγι του Πανταβρέχει. Προσωπικά δεν έφτασα μέχρι εκεί, αλλά και μόνο οι περιγραφές για τα νερά που τρέχουν συνεχώς από τους βράχους αρκούν για να σε ψήσουν. Θέαμα σπάνιο είναι και η Λίμνη Κρεμαστών, άλλη μια τεχνητή λίμνη που έγινε αξιοθέατο. Η βόλτα που θα σας συστήσουν όλοι να κάνετε και έχουν δίκιο είναι αυτή που ξεκινάει από το Καρπενήσι και καταλήγει στον Προυσό διασχίζοντας τα λεγόμενα “Ευρυτανικά Τέμπη“. Αρκεί να μην πέσετε σε ουρά από πούλμαν που μεταφέρουν προσκυνητές στη Μονή της Προυσιώτισσας. Το άλλο μεγάλο ατού της Ευρυτανίας είναι τα χωριά της, τα περισσότερα δυσπρόσιτα και απομονωμένα, άρα και γραφικά. Η Χελιδόνα που έγινε και ταινία και βιβλίο, Καλιακούδα, οι Κορυσχάδες που έγραψαν ιστορία ως πρωτεύουσα των ελεύθερων Ελλήνων, δηλαδή των ανταρτών του Βελουχιώτη, Φραγκίστα και Τριπόταμος πάνω από τη λίμνη των Κρεμαστών, Φιδάκια, όρεξη να’ χετε να γυρίζετε. Πιο ανεπτυγμένα τουριστικά αλλά καλοδιατηρημένα, το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό, ενώ για καλή ρουμελιώτικη κουζίνα θα πάτε στο Βούτυρο, το Νόστιμο και το Γαύριο. Τα περισσότερα από αυτά παίζουν και για διαμονή, όπως παίζει και το Καρπενήσι ή Karpen Island όπως το λένε οι ντόπιοι νέοι. Είναι πολύ κοντά στο Βελούχι, σε υψόμετρο πάνω από τα 1.000μ. – θεωρείται η ψηλότερη πρωτεύουσα νομού – και παρότι η περιφέρεια της πόλης πάσχει από το γνωστό σύνδρομο του “πανωσηκώματος” που περιμένει την κόρη να παντρευτεί, το κέντρο του έχει ακόμη την αύρα και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της ορεινής αρχοντόπολης που ήταν από παλιά. Ειδικά οι πιτσιρικότεροι που βαριούνται τα επιτραπέζια γύρω από το τζάκι και τις φυσιολατρικές εκδρομές, θα βρουν εδώ τη χαρά τους. Διότι ένα άλλο που έμαθα ταξιδεύοντας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι ότι το nightlife στην επαρχία έχει και πλάκα, και ενδιαφέρον και ωραίο κόσμο και ψαγμένα μαγαζιά που θα ζήλευαν το Γκάζι και η πλατεία Καρύτση.
INSIDER TIPS
Υπάρχουν δύο εξίσου πιθανές εκδοχές για την προέλευση του ονόματος Καρπενήσι που το δεύτερο συνθετικό του παραπέμπει σε νησί παρότι η θάλασσα από εδώ δε φαίνεται ούτε με κυάλια: Η μία θέλει τους Βλάχους που εγκαταστάθηκαν εδώ τον 11o αιώνα να ονομάζουν την περιοχή carpinisi, που σημαίνει “τόπος γεμάτος με σφένδαμους“, ενώ σύμφωνα με την άλλη, στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι την αποκαλούσαν karbenis, δηλαδή χιονοσκέπαστη.

Highlights της διαδρομής προς τον Προυσό για τις καλύτερες φωτογραφίες είναι η τοποθεσία Κλειδί, το σημείο δηλαδή που βρίσκεται το πιο στενό πέρασμα του φαραγγιού του Καρπενησιώτη, αλλά και λίγο παρακάτω, εκεί όπου θα πρωτοαντικρίσετε το μοναστήρι σαν αετοφωλιά στη ρωγμή του απόκρημνου βράχου. Αν είστε τολμηροί, αξίζει τον κόπο να ανεβείτε ως τον πέτρινο πύργο του ρολογιού της μονής, που βρίσκεται χτισμένος πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο και να απολαύσετε την πανοραμική θέα προς την κοιλάδα της Ποταμιάς.
Από το μοναστήρι μην πείτε όχι σε μια μισάωρη χαλαρή πεζοπορία προς τη Μαύρη Σπηλιά. Η πινακίδα αναφέρει πως εδώ βρισκόταν το μαντείο του Οδυσσέα, ενώ ο μύθος θέλει και τον τραγικό Οιδίποδα να βρίσκει καταφύγιο στην τεράστια σκοτεινή τρύπα. Το σίγουρο είναι πως το τοπίο είναι μαγευτικό και οι ήχοι από τους καταρράκτες σε διάφορα σημεία του φαραγγιού θα κελαρύζουν χαλαρωτικά στο μυαλό σας για πολύ καιρό μετά.
Οι πηγές που υδροδοτούν το Καρπενήσι φτιάχνουν ένα πολύ ωραίο σκηνικό στο Κεφαλόβρυσο με αμέτρητα πλατάνια, γεφυράκια που ενώνουν τις όχθες του ποταμού, πλακόστρωτα διαμορφωμένα δρομάκια και μονοπάτια. Φυσικά το μενού ξεφεύγει από τα κρεατοφαγικά στάνταρ και παίζει σχεδόν αποκλειστικά με τις «ζωντανές» πέστροφες που θα ψαρέψουν από τα γάργαρα νερά.
Τα Άγραφα είναι το λιγότερο ανεπτυγμένο και πιο δυσπρόσιτο κομμάτι της Ευρυτανίας. Αν, πάντως, αποφασίσετε να διασχίσετε το δύσκολο ορεινό δρόμο και φτάσετε ως τα χωριά τους, η εμπειρία θα σας αποζημιώσει. Στο οδοιπορικό σας αναζητήστε το φημισμένο “υδρονομείο”, τον πλάτανο-σπίτι στο Τρίδενδρο, τη σπηλιά του θρυλικού Κατσαντώνη, το πλατανοσκέπαστο φαράγγι του Σπορορέματος (Ατσιαούρα για τους ντόπιους), αλλά και το μονότοξο Πετρογέφυρο.
Αν βρεθείτε στο Μικρό Χωριό την άνοιξη, ακολουθείστε την πινακίδα που βρίσκεται λίγο έξω από το παλιό Μικρό Χωριό και δείχνει δεξιά προς “Λίμνη”. Η μικρή λιμνούλα που θα συναντήσετε ύστερα από λίγα μέτρα σχηματίστηκε πιθανότατα από την ανακατάταξη των εδαφών μετά την κατολίσθηση του 1963 και κάνει την εμφάνισή της κάθε χρόνο με το που αρχίζει το λιώσιμο των πάγων από τα γύρω βουνά. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλη, είναι όμως πανέμορφη και μια βόλτα ανάμεσα στα πλατάνια και τη ρεματιά είναι πέρα για πέρα αγχολυτική.

Στο Μεγάλο Χωριό, τελειώστε τη βόλτα σας με ένα απολαυστικό γαλακτομπούρεκο από το καφενεδάκι της κυρά-Παρασκευής. Προηγουμένως αξίζει να δοκιμάσετε τις πίτες και τα μεζεδάκια της. Τηλ.: 22370 41339, 6973 312138
Τυριά, τραχανά και χυλοπίτες, χειροποίητα λουκάνικα και αλλαντικά, καθώς και το περίφημο σαλάμι Ευρυτανίας, θα τα βρείτε παντού. Μπορείτε να ψωνίσετε επίσης μέλι, φυσικά από πεύκα, αλλά και υφαντά με υπέροχη δουλειά και χρώματα.
Στο Αλλαντοποιείο Στρεμένου στον Προυσό, θα βρείτε το μοναδικό ελληνικής παραγωγής προσούτο, πολύ καλό χοιρινό φιλέτο (που λέγεται και λούτσα, πορκέτα (ψητό γουρουνόπουλο) και πικάντικα καπνιστά λουκάνικα. Όλα πωλούνται επί τόπου στο εκθετήριο της επιχείρησης και μάλιστα κατόπιν δοκιμής. Τηλ: 22370 80810, 22370 80735
ΓΕΥΣΗ
Στο Καρπενήσι
Γεωργαλής ο μερακλής: Η παλιότερη ταβέρνα του Καρπενησίου με τα καλύτερα ψητά. Τηλ. 22370 22354
Η ταβέρνα της κυρά Ζωής: Δοκιμάστε οπωσδήποτε μοσχαράκι στη γάστρα και κατσικάκι καπαμά. Τηλ. 22370 22691
Το πανόραμα: Σπεσιαλιτέ το κατσικάκι γιουβέτσι και το λεμονάτο αρνάκι. Τηλ: 22370 25976
Παραδοσιακόν: Fast-food – τυροπιτάδικο για παραδοσιακές ρουμελιώτικες πίτες με καλά υλικά. Τηλ. 22370 25904
Στο νομό
Μεσαμπέλια, 3ο χλμ. Καρπενησίου-Προυσού: Για μαμαδίστικα μαγειρευτά και καλοψημένα κρεατικά. Τηλ. 22370 23171, 6972 920870
Το χωριάτικο, Μικρό Χωριό: Σούπερ κοκορέτσι και κοντοσούβλι. Τηλ. 22370 41257, 6978 559795
Πέταλο, Γάβρος: Οικογενειακή ταβέρνα με καλομαγειρεμένο φαγητό. Ξεχωρίζει το κουνέλι στιφάδο. Τηλ. 22370 41487
Το σπίτι του ψαρά, Γάβρος: Για πεντανόστιμη ποταμίσια πέστροφα στη σχάρα ή στο τηγάνι με βούτυρο. Τηλ: 22370 41487
Σπίθας, Βούτυρο: Διάσημα τα μπιφτέκια και τα παϊδάκια του. Τηλ. 22370 22610
ΔΙΑΜΟΝΗ
Country Club Ελλάς, Μικρό Χωριό.
Το ξενοδοχείο-σημείο αναφοράς του νομού. Πληθωρικοί κοινόχρηστοι χώροι με ατμοσφαιρικά καθιστικά, εστιατόρια και μπαρ, ωραία στυλάτη διακόσμηση, άνετα δωμάτια (8 από τα οποία γίνονται και connecting για οικογένειες) και σουίτες με τζάκι, γυμναστήριο και playroom.
Πέτρα, ξύλο αλλά και μοντέρνο design με προσωπικότητα. Αποτελείται από executive δωμάτια και σουίτες 2, 3 και 4 ατόμων με τζάκι και διαφορετικό ύφος διακόσμησης. Ωραίες οι γευστικές προτάσεις στο Forest Lounge bar με fondue,
τοπικά αλλαντικά και τυριά, παραδοσιακές πίτες και συνδυασμούς αλλαντικών με ξινολάχανο, χειροποίητα γλυκά ημέρας, τάρτες και μπισκότα και μεγάλη ποικιλία κρασιών και ποτών.
Από τον Πέτρο Κωστόπουλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου