ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Φάννυ Κάτσου: H Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας "Miss Fena" που χρωστάει 596.000€ ΦΠΑ

Σοκ αποτέλεσε για την επιχειρηματική και κοσμική Θεσσαλονίκη η σύλληψη της 62χρονης Φάννυς Κάτσου μιας από τις γνωστότερες ιδιοκτήτριες αλυσίδας καταστημάτων ένδυσης με την επωνυμία FENA.Η γυναίκα που μόλις πριν δύο χρόνια είχε ανακηρυχθεί επιχειρηματίας της χρονιάς συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας από το ΣΔΟΕ κατηγορούμενη για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 596.000 ευρώ και οδηγήθηκε χθες με χειροπέδες στον εισαγγελέα.Είχε την ατυχία να είναι η πρώτη μεγαλοοφειλέτρια του Δημοσίου που συλλαμβάνεται με την αυτόφωρη διαδικασία, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας και την εντολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να εντοπιστούν προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ.

Το ποσό που δεν κατέβαλε από τον Απρίλιο έως σήμερα -μαζί με τις προσαυξήσεις- φτάνει στα 681.000 ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο, όταν προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης καταθέτοντας αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, οι συνολικές οφειλές της ξεπερνούσαν τα 57.000.000 ευρώ, από τα οποία σχεδόν 7.000.000 ευρώ αφορούσαν οφειλές προς το Δημόσιο (ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις).Η επιχειρηματίας, που εκτοξεύτηκε τα τελευταία χρόνια στην αγορά της Θεσσαλονίκης, συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στο πλαίσιο της εφαρμογής της εγκυκλίου του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ν. Παντελή, που ζητούσε εφαρμογή του Νόμου 2523/1997 όπως τροποποιήθηκε με τον Νόμο 3943/2011 και η όλη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία υπό την εποπτεία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, παρουσία και στελεχών του ΣΔΟΕ που έκαναν τους ελέγχους στην εταιρεία.
 
Από την άνοδο στην πτώση

Ο πατέρας της Θεοφανίας Κάτσου είχε βιοτεχνία ρούχων στη Θεσσαλονίκη και όταν ακολούθησε στις αρχές του '70 τον γιατρό σύζυγό της στην Καλαμάτα άνοιξε εκεί δύο καταστήματα ρούχων. Το 1977 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και έφτιαξε στο Ωραιόκαστρο την πρώτη βιοτεχνία με την επωνυμία FENA.Τα επόμενα χρόνια η αλυσίδα γιγαντώθηκε. Απέκτησε κατάστημα στον Φοίνικα, δημιουργήθηκε το FENA Stock και το 2002 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα, αυτή τη φορά στην οδό Εγνατία, στο παλιό παπουτσάδικο του «Καρύδα» με την τεράστια φωτιζόμενη γόβα πάνω από την είσοδο.Στον παλιό κινηματογράφο «Ηλύσια» δημιουργήθηκε το FENA Fresh με πρωτοποριακές βιτρίνες, εμπνευσμένες από πολυκαταστήματα της Ευρώπης, ενώ το 2005 η εταιρεία άνοιξε καταστήματα στο εμπορικό κέντρο στην Πυλαία. Ηταν η χρονιά που οι τζίροι της επιχείρησής της απογειώθηκαν φτάνοτνας τα 52 εκατομμύρια ευρώ.Ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίες φίρμες της μόδας (Escada, Betty Barkley, Tommy Hilfiger κ.ά.) και τα πρώτα βήματα στην Αθήνα.Η ίδια εμφανιζόταν στις κοσμικές στήλες για τη φιλανθρωπική δράση της και είχε βραβευτεί για το επιχειρηματικό της δαιμόνιο. Μόλις πριν από λίγους μήνες η εταιρεία απασχολούσε περίπου 300 εργαζομένους, κυρίως γυναίκες στις περισσότερες θέσεις ευθύνης.Στη Θεσσαλονίκη οι πελάτισσές της την έβλεπαν καθημερινά στο κατάστημα του Φοίνικα να εξυπηρετεί, να διαλέγει ρούχα, να τις συμβουλεύει για τις νέες τάσεις της μόδας και να κόβει αποδείξεις."Για μένα πηγή έμπνευσης είναι η σύγχρονη Ελληνίδα, που διατηρείται ευπαρουσίαστη και ενήμερη στα θέματα της μόδας παρά τις πολλές υποχρεώσεις της. Πιστεύω ότι το ακριβό ρούχο δεν είναι πολυτέλεια, όχι μόνο λόγω αισθητικής και ποιότητας, αλλά και για λόγους καταναλωτικής συμπεριφοράς", συνήθιζε να δηλώνει.
Εξίσου αισθητή ήταν η παρουσία της και σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και μάλιστα συχνά ως χορηγός.Τα τελευταία χρόνια είχαν εκτοξευτεί η φήμη και η παρουσία της, τα καταστήματά της δούλευαν καλά και τίποτα δεν προμήνυε ότι την αλματώδη άνοδο θα ακολουθούσε μια πτώση που κάνει πάταγο.Παρόλα αυτά η κυρία Κάτσου δεν κατάφερε να αποφύγει οικονομικά ανοίγματα και άστοχες επενδύσεις, κυνηγώντας τον ανταγωνισμό στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Ηξερε ότι είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, πίστευε όμως ότι θα τα κατάφερνε, γι' αυτό ακόμη και όταν έκανε αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 99 εκτιμούσε -σε αυτήν- ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Οι δύο γιοι της, Διογένης και Παναγιώτης, προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τα καταστήματα και την επιχείρηση υγιή, αλλά οι υποχρεώσεις συσσωρεύονταν.Η κρίση επέτεινε την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα σήμερα καταστήματα της FENA είτε να έχουν κλείσει, είτε να έχουν αγοραστεί από πιστωτές.Η σύλληψή της προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί επιχειρηματίες μιλούν για εξιλαστήριο θύμα.Αυτό φέρεται να δήλωσε και η ίδια στους ράμπο του ΣΔΟΕ: «Εχω μεγάλη ακίνητη περιουσία και είμαι διατεθειμένη να την παραχωρήσω. Το δήλωσα στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έλαβα απάντηση. Μόνο το 2010 απέδωσα ΦΠΑ ύψους 3 εκατ. ευρώ. Βρείτε μου άλλη εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα με τέτοια ποσά. Δεν χρωστάω μόνο εγώ» φέρεται να είπε. Η ιδιοκτήτρια της FENA κατηγορήθηκε επίσης πρόσφατα για μη καταβολή ΦΠΑ, για περίοδο όμως κατά την οποία δεν ίσχυε η αυτόφωρη διαδικασία. Τότε, είχε απολογηθεί στον ανακριτή και είχε αφεθεί ελεύθερη.Η νέα δικογραφία που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία αναφέρει ότι από τον περασμένο Απρίλιο, που η μη καταβολή ΦΠΑ διώκεται με την αυτόφωρη διαδικασία, έχει οφειλές ύψους 596.000 ευρώ. Στο κατώφλι του εισαγγελέα εμφανίστηκε χθες ταραγμένη. Εις βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για μη απόδοση ΦΠΑ σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον α' ειδικό ανακριτή την Πέμπτη.Στη λίστα των φοροφυγάδων περιλαμβάνονται άλλοι 50 επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι επίσης θα κληθούν σύντομα να περάσουν την πόρτα των δικαστηρίων, ενώ κάποιοι από αυτούς έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή διάταξη καταβάλλοντας ένα μέρος της οφειλής ώστε να αποφύγουν τη σύλληψη.

ΤΑ ΝΕΑ / Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...