Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Στη μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή, παρουσία και του κ. Τσοχατζόπουλου, αποφασίστηκε η παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο, με 216 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 7 παρών και 4 λευκών, επί 242 ψηφισάντων. Η υπόθεση όμως δεν τελείωσε. Τώρα ανοίγει. Μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν έχουν ή όχι παραγραφεί τα αδικήματα, με τα οποία διώκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας, εάν θα υπάρξει διαχωρισμός τους και εάν θα παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο ή στην Τακτική Δικαιοσύνη, προκειμένου να εκδοθεί η τελική απόφαση.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και φυσική αυτουργία σε παράβαση του νόμου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Με επιστολή της βουλής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζητείται να αποσταλεί κατάλογος ανώτατων δικαστικών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας και του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκ των οποίων η Βουλή θα επιλέξει το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο που θα εκδικάσει την υπόθεση, με βάση τα στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης και το προηγηθέν πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων.
Ο Άκης Τσοχατζόπουλος
Αθώος δήλωσε για άλλη μία φορά από το βήμα της Βουλής ο Άκης Τσοχατζόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η αλήθεια είναι η «ασπίδα» του, η οποία θα αποκαλύψει τη σκευωρία που στήθηκε εναντίον του από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε απόλυτη συνεργασία με τη ΝΔ, αναφερόμενος στο ομόφωνο πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής. Εμφανίστηκε πλέον αποφασισμένος να έρθει σε πλήρη ρήξη με την κυβέρνηση και το κόμμα, δηλώνοντας: «Αυτό δεν είναι το κόμμα μου που με παραπέμπει. Αυτό δεν είναι το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας, αρνήθηκε τις κατηγορίες περί δωροδοκίας που αντιμετωπίζει, επικρίνοντας όχι μόνο την Προανακριτική Επιτροπή αλλά και το γερμανικό πόρισμα, στο οποίο κατά τη γνώμη του, δεν τεκμηριώνεται η ενοχή του αφού δεν υπάρχει κανένας μάρτυρας κατηγορίας. Άφησε αιχμές και για άλλους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ πρώην και νυν, κατονομάζοντας τους, οι οποίοι ήταν μέλη του ΚΥΣΕΑ και δεν κλήθηκαν να καταθέσουν.
Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Κατά την προηγηθείσα της ψηφοφορίας, συζήτηση στη Βουλή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τάχθηκαν σύσσωμα υπέρ της άσκησης δίωξης κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου, σημειώνοντας στο σύνολό τους ότι η κοινωνία ζητά την απονομή δικαιοσύνης και για τα μεγάλα σκάνδαλα, αλλά δεν βλέπει κανένα αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα.
Διαφορετική στάση κράτησε ο ΛΑΟΣ εμμένοντας στη διαφωνία του για την άσκηση δίωξης εκ μέρους της βουλής και την παραπομπή του κ. Τσοχατζόπουλου στην τακτική δικαιοσύνη και στη συνέχεια αποχώρησε από τη συνεδρίαση.
Οι εισηγητές των κομμάτων κατήγγειλαν επίσης την κυβέρνηση για χειρισμούς που συρρίκνωσαν την έκταση της έρευνας που προδιέγραψε το σχετικό εισαγγελικό αίτημα και περιόρισαν το κατηγορητήριο μόνο στο πρόσωπο του πρώην υπουργού Άμυνας.
Τα κόμματα της Αριστεράς, μίλησαν για διαχρονικό σκάνδαλο δύο κυβερνητικών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Ο εισηγητής της ΝΔ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης αντέκρουσε τα επιχειρήματα που έχουν διατυπωθεί περί παραγραφής της υπόθεσης ή περί συνταγματικής ασυλίας του, σημειώνοντας πως ο κ. Τσοχατζόπουλος προέβη σε αδικήματα που έγιναν «επ' ευκαιρία των καθηκόντων του, αλλά όχι κατά την άσκηση των καθηκόντων του». Εξέφρασε την εκτίμηση της ΝΔ ότι ο ΣΔΟΕ καθυστέρησε στο άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην υπουργού και αναφέρθηκε στα προσκόμματα εκ μέρους της Εισαγγελίας στη λειτουργία της Επιτροπής (με ανωμοτί κλήση όλων των μαρτύρων, δίνοντάς τους άλλοθι άρνησης κατάθεσης ενώπιον της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής). Χαρακτήρισε δε «ντροπή για την Επιτροπή» να μην διαθέτει τα πρακτικά του ΚΥΣΕΑ, παρ' ότι το ζήτησε δέκα φορές.
Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Τον αποκάλεσε «αρχιερέα της διαπλοκής», διότι ήταν γνώστης της υπόθεσης, όπως αποδεικνύεται από τις επιστολές που είχε λάβει από την γαλλική εταιρεία DCNS και τις προσφυγές των υπολοίπων ενδιαφερομένων. Παρατήρησε πως «εδώ ανοίγει ο δρόμος του χρήματος: κατά διαβολική σύμπτωση οι συγκεκριμένοι μεσάζοντες και εταιρείες βρίσκονται και στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ενώ οι λογαριασμοί τους είναι και στη Siemens». «Αν αυτοί που διακομματικά πλούτισαν δεν οδηγηθούν στο ειδικό δικαστήριο, τότε τα βόλια του ελληνικού λαού θα μας πάρουν όλους», ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο εισηγητής του KKE, Αντώνης Σκυλλάκος εστίασε στην αποφυγή της διερεύνησης του αδικήματος της απιστίας εκ μέρους του Άκη Τσοχατζόπουλου, καταλογίζοντας ευθύνες «για ευνόητους λόγους» και στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, γιατί «το μεγάλο πρόβλημα είναι και το τι έκαναν οι επόμενοι υπουργοί και με την εφαρμογή των συμβάσεων και με τα αντισταθμιστικά». «Η υπόθεση των υποβρυχίων είναι ένα από τα συμπτώματα της σκανδαλώδους πολιτικής που εφαρμόστηκε επί χρόνια από την αμυντική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, που και τα δυο συρρικνώθηκαν και οδηγήθηκαν στην ιδιωτικοποίηση» υπογράμμισε.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ξεπουλήθηκαν σε κόστος μιας «μέσης πολυκατοικίας», τα υποβρύχια προπληρώθηκαν πριν παραληφθούν με την υποχρέωση κολοσσιαίων αγορών, τα αντισταθμιστικά μέχρι σήμερα παραμένουν ανενεργά και το πολιτικό σκάνδαλο συνεχίζεται ενώ οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι.
Επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας συμφώνησε ότι «η πρόταση και το πόρισμα χωλαίνει, κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο την διαχειρίστηκε η κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή και συνηγορία της Νέας Δημοκρατίας». Προσέθεσε ότι στο πόρισμα «κατά παράβαση της εισαγγελικής παραγγελίας δεν ελέγχονται συνολικές ευθύνες» και σημείωσε: «Η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να συμβεί στις αποφάσεις μιας συντεταγμένης Πολιτείας, που έχει ως επίκεντρο το χρέος, είναι ότι η Βουλή στη μεγάλη της πλειοψηφία αρνείται να ασκήσει διαδικασίες συστηματικού ελέγχου για το πώς δημιουργήθηκε το χρέος».
Από πλευράς του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης διευκρίνισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην συνέχεια της συνεδρίασης, παραμένοντας στην αρχική του απόφαση αποχώρησης και από τις εργασίες της Επιτροπής. Υποστήριξε ότι σύμφωνα με τη νομολογία, με την οποία εξετάζεται η υπόθεση, το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως και αυτό της παθητικής δωροδοκίας, δεν έχει σχέση με τα καθήκοντα του υπουργού, και ως εκ τούτου η Βουλή στερείται αρμοδιότητας να ασκήσει δίωξη. Προσέθεσε ότι δεν εξετάστηκε η πρόταση του εισαγγελέα, που αφορούσε τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τα λοιπά μέλη του ΚΥΣΕΑ και τους επόμενους υπουργούς και υφυπουργούς.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έκρινε πως «η ποινική δίωξη κινήθηκε από αναρμόδιο και σύντομα θα χλευάζουν τη Βουλή όχι μόνον οι δικαστές, αλλά κι εκείνοι που θα τα μάθουν. Και δικαίως διαμαρτύρονται οι απ' έξω, καθώς αυτά που κάνουμε είναι φύλο συκής». Προσέθεσε ωστόσο ότι θα ψηφίσει «υπέρ της παραπομπής, μονάχα για ένα λόγο: επειδή ξέρω πώς θα ερμηνευτεί μια αρνητική μου ψήφος από τους κακόβουλους. Αυτοαναιρούμαι φοβούμενος τον λαϊκισμό» .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου