ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Stromboli: Το πιο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο

Ένα ηφαίστειο του πλανήτη που εκρήγνυται συχνότερα απο τα άλλα, είναι το Kilauea - Stromboli.Το Ηφαίστειο Στρόμπολι, στα ανοικτά της δυτικής ακτής της νότιας Ιταλίας, εκρύγνηται σχεδόν συνεχώς για πάνω από 2.000 χρόνια. «Το Στρόμπολι παράγει θεαματικές εκρήξεις πυρακτώσεως που έχουν προσελκύσει στο παρελθόν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.
Μια τυπική έκρηξη στο Στρόμπολι αποτελείται από πολλές μικρές εκρήξεις αερίου ανά ώρα, ενω το ηφαίστειο εξάγει χόβολη πυρακτώσεως, και πύρινες βόμβες σε ύψη μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων ποδιών.
Τέφρα εκτοξεύεται κόκκινη όταν φεύγει προς την ατμόσφαιρα, αλλά γίνεται μαύρη και σχεδόν στέρεη πριν από το χτύπημα στο έδαφος. Περιστασιακά, ροές λάβας μπορούν επίσης να παραχθούν.
Oι ροές λάβας από το Στρόμπολι είναι συνήθως λιγότερο ρευστές από του ηφαιστείου της Χαβάης.Λόγω της χαμηλότερης ρευστότητας, είναι δυσκολότερο για το φυσικό αέριο να ξεφύγει από την άνοδο του μάγματος. Φυσαλίδες αερίου δημιουργούνται υπό πίεση και σκάνε στην κορυφή της στήλης μάγματος, που παράγουν οι μικρές εκρήξεις .
Αυτός ο τύπος έκρηξης παρατηρείται και σε άλλα ηφαίστεια, και αναφέρεται ως "Strombolian". Η ηφαιστειακή δραστηριότητα συχνά έχει χαρακτηριστεί από την ομοιότητά του με τον τύπο της έκρηξης απο κοινού σε συγκεκριμένα ηφαίστειο.
Απολαύστε μερικές φωτογραφίες του κοντινού στην χώρα μας πιο ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...