ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Λιβύη: σκοτώθηκαν 2 φωτορεπόρτερ

Ο φωτορεπόρτερ Τιμ Χεθέρινγκτον, συν-σκηνοθέτης του προταθέντος για Όσκαρ πολεμικού ντοκιμαντέρ "Restrepo", σκοτώθηκε στη Λιβύη, στην πολιορκούμενη πόλη Μιζουράτα. Τη ζωή του έχασε και ο ελληνοαμερικανός φωτογράφος του πρακτορείου Getty, Κρις Χονδρός. Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς είχε υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Οι φωτογράφοι ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα που χτυπήθηκε από βλήμα όλμου στην Λεωφόρο Τρίπολης, την κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί στο κέντρο της Μιζουράτα. "Ήταν ήσυχα και προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε και μετά έπεσε ένα βλήμα όλμου και ακούσαμε εκρήξεις", δήλωσε ο ισπανός φωτογράφος Γκιγιέρμο Θερβέρα.


Ένας άλλος φωτογράφος, ο Γκάι Μάρτιν, μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο στη πόλη σε κρίσιμη κατάσταση όπου εγχειρίστηκε. Τέλος, ο Μάικλ Κρίστοφερ Μπράουν, επίσης φωτογράφος, ήταν και αυτός τραυματισμένος από θραύσματα αλλά δεν κινδύνευε η ζωή του.

Ο Χεθέρινγκτον που είναι επίσης και φωτογράφος, και τιμήθηκε το 2007 με τη σημαντική διάκριση World Press Photo of the Year, συν-σκηνοθέτησε με τον Σεμπάστιαν Γιούνκερ το 2010 το ντοκιμαντέρ για τον αφγανικό πόλεμο "Restrepo", που προτάθηκε για το Όσκαρ του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.


Ο Χονδρός ήταν βραβευμένος φωτογράφος που έχει καλύψει σημαντικές συγκρούσεις - στο Κόσοβο, την Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο
, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ και τη Λιβερία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του. Γεννήθηκε το Μάρτιο του 1970 στη Νέα Υόρκη, από μετανάστες γονείς. Ο πατέρας του ήταν Έλληνας και η μητέρα του Γερμανίδα. Σπούδασε αγγλική Λογοτεχνία και Οπτικές Επικοινωνίες και κατόπιν άρχισε να εργάζεται ως διεθνής φωτορεπόρτερ.

Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το χρυσό μετάλλιο Robert Capa του 2005.
Η δουλειά του στη Λιβερία του είχε εξασφαλίσει υποψηφιότητα για το βραβείο Pulitzer. Ένας εικονολήπτης του δικτύου Al Jazeera, ο Άλι Χάσαν Αλ Τζάμπερ σκοτώθηκε και ένας άλλος δημοσιογράφος από το τηλεοπτικό κανάλι τραυματίστηκε στις 12 Μαρτίου σε ενέδρα κοντά στη Βεγγάζη, ορμητήριο της αντιπολίτευσης στην ανατολική Λιβύη.

Επρόκειτο τότε για τον πρώτο
δημοσιογράφο ξένου μέσου ενημέρωσης που σκοτωνόταν στη Λιβύη, από την έναρξη της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι στις 15 Φεβρουαρίου. Πολλοί δημοσιογράφοι τέθηκαν επίσης υπό κράτηση και συχνά υπέστησαν κακομεταχείριση από το λιβυκό καθεστώς.


trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...