ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

HDMI: Τι διαφορά έχουν τα καλώδια των €2,5 από των €250;

Εμείς οι "κομπιουτεράδες" ποτέ δεν χρειάστηκε να σκεφτούμε πολύ για τα καλώδια του συστήματός μας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το μήκος: αν το καλώδιο φτάνει για να συνδέσουμε τις δύο συσκευές χωρίς να είναι τεντωμένο αλλά και χωρίς να κάνει κουλούρες στο πάτωμα. Τώρα όμως που κάποια monitor υπολογιστή υποστηρίζουν τη σύνδεση HDMI (ή ενδιαφερόμαστε να συνδέσουμε το PC με την τηλεόραση), είναι εύκολο να πέσουμε στην παγίδα του “Μήπως χρειάζομαι ακριβότερο καλώδιο για να έχω καλύτερη ποιότητα;”


Όσοι έχουν ασχοληθεί έστω και λίγο με το Hi-Fi και το Home Cinema – και εννοούμε σε στοιχειωδώς σοβαρό επίπεδο, όχι αυτά τα “όλα σε ένα” συστήματα – θα έχουν μάθει για το περίεργο καθεστώς του κόστους των καλωδίων.
Τα καλώδια ηχείων, για παράδειγμα, ξεκινάνε από περίπου €2 για ένα ζευγάρι δίμετρων καλωδίων και να φτάνουν τα €2.250 για τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις (δεν υπερβάλλουμε)! Ή πως ένα απλό RCA (μονοφωνικό κιόλας, άρα το σύστημα θα χρειαζόταν δύο για στερεοφωνία) μπορεί να κοστίζει πάνω από €1.500.
Ρωτήστε οποιοδήποτε λάτρη του Hi-Fi τι αξία έχουν τόσο ακριβά καλώδια, και θα σας πει πως με αυτά το ηχοσύστημα σύστημα θα έχει “μεγαλύτερη αναλυτικότητα”, “περισσότερο αέρα”, “πιο αέρινα πρίμα”, “πιο σφιχτά μπάσα” και άλλα πολλά.
Τώρα, όλα αυτά μπορεί να είναι και αλήθεια για τα συστήματα ήχου – αν και υποψιαζόμαστε πως ελάχιστοι άνθρωποι έχουν το κατάλληλο ηχοσύστημα, και ακόμα λιγότεροι την κατάλληλη ακοή για να ακούσουν διαφορά με καλώδια του διχίλιαρου. Μπορεί ακόμα και τα ακριβότερα αναλογικά καλώδια εικόνας (όπως αυτό το scart των €88,5) να δίνουν καλύτερη εικόνας από το scart που ήρθε πακεταρισμένο με το dvd μας. Τίποτα από αυτά όμως δεν αφορά τον υπολογιστή μας.
Το HDMI όμως, χάρη στα νέα monitor, μας αφορά και με το παραπάνω. Είναι αντικειμενικά η καλύτερης ποιότητας σύνδεση τόσο για εικόνα όσο και για τον ήχο, όλες οι σύγχρονες κάρτες γραφικών τη διαθέτουν, και αν το monitor μας την υποστηρίζει, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να μην την επιλέξουμε.
Τι γίνεται όμως με τα καλώδια; Βλέπετε, το HDMI δεν είναι αποκλειστικότητα των υπολογιστών. Θα το βρείτε σε όλες τις νέες τηλεοράσεις και σε συσκευές αναπαραγωγής από DVD player μέχρι το Playstation 3, πράγμα που το καθιστά κομμάτι και του Home Cinema. Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν, όπως υπάρχουν καλώδια ηχείων για πολύ βαθιές τσέπες, να κάνουν την εμφάνισή τους καλώδια HDMI για τους ίδιους αγοραστές, και μια έρευνα στην αγορά για καλώδιο 1 με 1,5 μέτρου να επιστρέφει τιμές που κυμαίνονται από €2,5 μέχρι €250.
Αν ρωτήσετε έναν πωλητή για το πιο καλώδιο να επιλέξετε, θα σας πει πως το ακριβότερο έχει δυνατότητες που το φθηνό δεν έχει, όπως για παράδειγμα πως μπορεί να μεταφέρει βίντεο ποιότητας 1080p, επτακάναλο ήχο, δεν μειώνεται η ποιότητα από παρεμβολές κλπ. Βέβαια, ο πωλητής δουλεύει με ποσοστά, οπότε η γνώμη του δεν είναι ακριβώς αντικειμεντική – είναι σαν να ρωτάς ένα λύκο ποιά είναι η καλύτερη κλειδαριά για το μαντρί σου.
Τι θα έλεγε όμως ένας ειδικός, χωρίς κανένα οικονομικό συμφέρον;
Οι ειδικοί στο cnet.com – ένα από τα μεγαλύτερα sites τεχνολογίας στον κόσμο – το λένε κατηγορηματικά: στο HDMI,  Expensive cables arent’ worth it (=τα ακριβά καλώδια δεν αξίζουν περισσότερο). Οτιδήποτε περισσότερο από €10 για δύο μέτρα είναι απλά πεταμένα χρήματα (στο Cnet λένε $10, αλλά στην Ελλάδα με τους δασμούς κλπ στα €10 ευρώ θα έρθει το ίδιο καλώδιο). Ακόμα και ένα καλώδιο των $2.10 που δοκίμασαν στα εργαστήριά τους δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα.
Όσο για αυτά που ενδεχομένως λένε οι πωλητές, πως τα φτηνά καλώδια δεν μπορούν να μεταφέρουν την ανώτερη ποιότητα 1080p ή τον επτακάναλο ήχο τα λένε από άγνοια, από συμφέρον ή από ένα συνδυασμό των δύο – το ψηφιακό σήμα είναι ακριβώς το ίδιο.
Τώρα ξέρετε λοιπόν. Κι αν σας φαίνεται γελοίο που ένα ψηφιακό καλώδιο μπορεί να κοστίζει €250, δείτε πόσο κοστίζει αυτό το καλώδιο Ethernet από τη Denon (=μεγάλος κατασκευαστής προϊόντων Home Cinema)…



pcsteps.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...