ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πόση είναι η ανθρώπινη γνώση;

Στα 295 exabytes* εκτιμούν επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνά τους, το μέγεθος της ανθρώπινης ικανότητας να αποθηκεύει τις τεράστιες ποσότητες πληροφορίας που παράγονται παγκοσμίως. Ο αριθμός -που ισοδυναμεί με 1,2 δισεκατομμύρια σκληρούς δίσκους μεσαίας χωρητικότητας- προέκυψε από συνυπολογισμό της ποσότητας των δεδομένων που βρίσκονται σε 60 ψηφιακές και αναλογικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, DVD, βιβλίων, εντύπων, ακόμη και μικροτσίπ πιστωτικών καρτών. «Αν έπρεπε να πάρουμε όλη αυτή την πληροφορία και να την αποθηκεύσουμε σε βιβλία, θα καλύπταμε όλη την έκταση των ΗΠΑ ή της Κίνας με 13 στρώσεις βιβλίων», δήλωσε στο BBC ο Dr Martin Hilbert από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Αν αποθηκευόταν σε CD, θα δημιουργούσε μία στήλη το ύψος της οποίας θα έφτανε στη Σελήνη και ακόμη παραπέρα. 


Η επανάσταση της πληροφορίας: Η έρευνα καλύπτει την περίοδο από το 1986 έως το 2007, γνωστή και ως «επανάσταση της πληροφορίας», καθώς στο διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκε η μετάβαση της ανθρώπινης κοινωνίας στην ψηφιακή εποχή. Ως σημείο έναρξης επισημαίνεται το έτος 2002, ο πρώτος χρόνος που τα ψηφιακά μέσα επικράτησαν των αναλογικών.
«Έχουν υπάρξει και άλλες επαναστάσεις στο παρελθόν. Το αυτοκίνητο άλλαξε τελείως την κοινωνία, το ίδιο και ο ηλεκτρισμός. Κάθε 40, 50 ή 60 χρόνια κάτι αναπτύσσεται ταχύτερα απ’ οτιδήποτε άλλο και αυτή τη στιγμή είναι η πληροφορία. Βασικά, αυτό που μπορείς να κάνεις με την πληροφορία είναι να την μεταδώσεις στον χώρο, και το αποκαλούμε επικοινωνία. Μπορεί να την μεταδώσεις στον χρόνο, και το αποκαλούμε αποθήκευση».

Η έρευνα σε αριθμούς: Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη, το 2000, το 75% της πληροφορίας ήταν αποθηκευμένο σε κάποιο αναλογικό μέσο (πχ, βιντεοκασέτες). Το 2007, το 94% των δεδομένων ήταν ψηφιακά.
Ακόμη, καθημερινά μεταδίδονται περίπου 2 zettabytes** πληροφορίας που αντιστοιχούν σε 175 εφημερίδες ανά άτομο.
Αν και οι αριθμοί ακούγονται εξωπραγματικά μεγάλοι, οι ανθρώπινες τεχνολογίες εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ των φυσικών μηχανισμών. «Το ανθρώπινο DNA σε ένα και μόνο οργανισμό μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 300 φορές περισσότερη πληροφορία από αυτή που αποθηκεύουμε σε όλες τις συσκευές μας», εξηγεί ο Dr Hilbert.
Σημαντική είναι και η διαπίστωση ότι το «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών διευρύνεται. Παρά τη διάδοση των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, η δυνατότητα επεξεργασίας της πληροφορίας γίνεται ολοένα και πιο άνιση. Το 2002, τα άτομα στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορούσαν να μεταφέρουν 8 φορές περισσότερη πληροφορία από τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μόλις 5 χρόνια αργότερα, το 2007, το χάσμα είχε σχεδόν διπλασιαστεί με τους κατοίκους στα πλούσια κράτη να έχουν κατά 15 φορές αυξημένη δυνατότητα διακίνησης πληροφορίας.

* 1 Exabyte ισούται με 1 δισεκατομμύριο gigabytes
** 1 zettabyte αντιστοιχεί σε 1.000 exabytes




BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...