Παρέμβαση που δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της αθρόας εισόδου παράνομων μεταναστών στη Χώρα μας από την Τουρκία, χαρακτηρίζουν πολιτικοί παράγοντες, φορείς και κάτοικοι του Έβρου, την πρόθεση της Ελληνικής πολιτείας να κατασκευάσει φράχτη μήκους 12,5 χιλιομέτρων στην περιοχή Νέας Βύσσας Ορεστιάδας. Καθημερινά, περίπου 200 - 250 παράνομοι μετανάστες περνούν τον Έβρο, ενώ η κατασκευή του φράχτη που θα στηρίζεται σε σιδερένιους δοκούς ύψους 2,5 μέτρων, θεωρείται ότι θα συμβάλει στην αποτροπή τους να διέλθουν από τα συγκεκριμένα σημεία, που αποτελούν την κατ’ εξοχήν χερσαία "πύλη εισόδου", στο βόρειο τμήμα του ακριτικού νομού.
Εν τούτοις, οι κάτοικοι της περιοχής δεν πιστεύουν ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών θα μειωθεί, αφού τα σημεία διέλευσης, σε μια συνοριακή γραμμή μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων, είναι πολλά, ενώ οι διακινητές συνεχώς ανακαλύπτουν και νέες διόδους.
Εν τούτοις, οι κάτοικοι της περιοχής δεν πιστεύουν ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών θα μειωθεί, αφού τα σημεία διέλευσης, σε μια συνοριακή γραμμή μήκους περίπου 150 χιλιομέτρων, είναι πολλά, ενώ οι διακινητές συνεχώς ανακαλύπτουν και νέες διόδους.
Ο δήμαρχος Σουφλίου, Βαγγέλης Πουλιλιός, χαρακτήρισε το σχεδιαζόμενο εγχείρημα, ως μια "πρόχειρη λύση που δεν θα φέρει αποτελέσματα", ενώ σημείωσε ότι το πρόβλημα διαρκώς διογκώνεται και έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
"Από την Αλεξανδρούπολη έως το Ορμένιο είναι απόσταση 150 χιλιόμετρα. Τι θα σταματήσει ένας φράχτης μόλις 12,5 χιλιόμετρα;" αναρωτήθηκε ο κ. Πουλιλιός τονίζοντας ότι, το πρόβλημα της μαζικής διέλευσης έχει διαστάσεις και στην τοπική κοινωνία, αφού οι ταλαιπωρημένοι και πεινασμένοι μετανάστες, εισβάλλουν σε σπίτια και αναζητούν τροφή.
Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων Έβρου, Κώστας Χατζηαναγνώστου, σε δηλώσεις του εκτιμά ότι, ο φράχτης δεν θα λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, καθώς τα κυκλώματα θα συνεχίσουν το «έργο» τους, μεταφέροντας τους παράνομους μετανάστες στην παρέβρια περιοχή (στις όχθες του ποταμού Έβρου) και όχι στα χερσαία σύνορα.
Η υπεύθυνη του τομέα Ενημέρωσης του γραφείου Ελλάδας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Καίτη Κεχαγιόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σύνορά του, αλλά με το να χτίζουμε τείχη, σπάνια δίνουμε ριζική λύση στα προβλήματα».
Από την πλευρά της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Έβρου του ΣΥΝ, σημειώνει πως "οι ροές μεταναστών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορούν να ανακοπούν σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, ούτε με την καταστολή, ούτε με φράκτες στα σύνορα. Απαιτείται μια ριζικά διαφορετική πολιτική υποδοχής και ένταξης των μεταναστών".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου