Εβδομήντα δυο άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι μετά τις νέες πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους στην Πολιτεία Κουίνσλαντ, ανακοίνωσε σήμερα ο συντονιστής του έργου διάσωσης στην περιοχή αυτή της βορειοανατολικής Αυστραλίας. "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχουν εννέα νεκροί και ανησυχούμε και για την τύχη 72 ακόμα ανθρώπων των οποίων αγνοείται η τύχη", δήλωσε ο Ιαν Στούαρτ στο τηλεοπτικό δίκτυο Nine Network.
Οι νέες καταρρακτώδεις βροχές του Σαββατοκύριακου-σε ορισμένες περιοχές το ύψος της βροχής έφθασε τα 30 εκατοστά σε διάστημα 24 ωρών- προκάλεσε μεγάλη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Τα ορμητικά νερά έχουν καλύψει τους δρόμους της Τουγούμπα, 130 χλμ δυτικά του Μπρισμπέιν.
Περίπου 30.000 Έλληνες ομογενείς ζουν στις πληγείσες περιοχές και όπως μεταδίδουν ομογενειακά μέσα ενημέρωσης είναι καλά στην υγεία τους όμως βρίσκονται σε απόγνωση.
Νewsit
Περίπου 30.000 Έλληνες ομογενείς ζουν στις πληγείσες περιοχές και όπως μεταδίδουν ομογενειακά μέσα ενημέρωσης είναι καλά στην υγεία τους όμως βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι αρχές ανακοίνωσαν τον πρωί την άμεση εκκένωση αρκετών περιοχών της πόλης που είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην χώρα. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας η εκκένωση πρέπει να γίνει άμεσα για να μην θρηνήσουν άλλα θύματα. Ανάμεσα στους 9 νεκρούς είναι δύο παιδάκια.
Την ίδια ώρα οι καταστροφικές πλημμύρες κατακλύζουν με τοξικό ίζημα, γεμάτο παρασιτοκτόνα τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και απειλούν τα εύθραυστα κοράλλια και τη θαλάσσια ζωή, προειδοποιούν περιβαλλοντολόγοι.
Οι λάσπες από τους ποταμούς Φιτζρόι και Μπερνέτ στην πολιτεία Κουίνσλαντ έφτασαν 40 χιλιόμετρα από τις ακτές στη νότια πλευρά του ύφαλου, που συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
"Η τοξική ρύπανση από τις πόλεις και τα αγροκτήματα που πλημμύρισαν σε όλο το μήκος των ακτών του Κουίνσλαντ θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και το πιθανότερο είναι να έχουν ανάλογες επιπτώσεις και για την θαλάσσια ζωή στην περιοχή", επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Διεθνές Ταμείο για τη Φύση (WWF).
Η διεύθυνση του Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου, που διαχειρίζεται 345.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κοραλλιών στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, επισήμανε πως το ίζημα, οι υψηλές θερμοκρασίες, το υπερβολικό νερό και τα ιχνοστοιχεία μπορούν να καταστρέψουν ή να αποδυναμώσουν τα κοράλλια.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι αναμενόμενο τα κοράλλια να ξεθωριάσουν εξαιτίας των πλημμυρών. Το ξεθώριασμα των κοραλλιών συμβαίνει όταν οι οργανισμοί αυτοί πεθαίνουν αφήνοντας μόνο έναν σκελετό από ασβεστόλιθο.
Η ζημιά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερη επειδή οι πλημμύρες είναι "μεγαλύτερες, περισσότερο ρυπογόνες και πιο επικίνδυνες εξαιτίας της υπερβολικής υλοτομίας, της συμπύκνωσης του εδάφους και της υπερεκμετάλλευσης των βοσκότοπων", τονίζει το WWF.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ύφαλος θα επανέλθει, αλλά υπολογίζουν ότι αυτό θα συμβεί σε περίπου 100 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου