Το 2010 υπήρξε το πιο υγρό έτος στην ιστορία, ενώ μαζί με το 2005, κατέχει πλέον τα σκήπτρα της μεγαλύτερης θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη, από τότε που υπάρχουν τα σχετικά αρχεία, το 1880, σύμφωνα με τα κλιματολογικά στοιχεία της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ. Η θερμοκρασία της Γης πέρυσι, για 34ο συνεχόμενο έτος, ήταν υψηλότερη από τον διαχρονικό μέσο όρο, μια ακόμη ένδειξη για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Συγκεκριμένα, η μέση επιφανειακή θερμοκρασία στην ξηρά και στους ωκεανούς ήταν 14,52 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,62 βαθμούς υψηλότερη από τον μέσο όρο των 13,9 βαθμών στον 20οό αιώνα, "ισοφαρίζοντας" έτσι το ρεκόρ του 2005, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη "Γκάρντιαν" και τους "Τάιμς της Νέας Υόρκης".
Τα στοιχεία διαψεύδουν τις εκτιμήσεις ορισμένων σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι μετά το 2005 σταμάτησε η άνοδος της θερμοκρασίας, όπως δήλωσε ο κλιματολόγος Ντέηβιντ Ίστερλιγνκ του Εθνικού Κέντρου Κλιματολογικών Δεδομένων (NCDC) της ΝΟΑΑ.
Τα νέα δεδομένα συμπίπτουν με μια έξαρση στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που χαρακτήρισαν όλο το 2010 (πλημμύρες στο Πακιστάν, πυρκαγιές στη Ρωσία, χιονόπτωση-ρεκόρ στη Β.Αμερική και την Ευρώπη κ.α.) και τώρα συνεχίζονται με τις εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες στην Αυστραλία.
Κάθε έτος μετά το 2000 έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα 15 πιο θερμά από το 1880. Εννέα από τα δέκα θερμότερα έτη έχουν υπάρξει μετά το 2001. Το τελευταίο έτος που υπήρξαν χαμηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες, ήταν το 1976, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ.
"Αν η τάση ανόδου της θερμοκρασίας συνεχιστεί, όπως αναμένεται, αν τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνουν, τότε το νέο ρεκόρ του 2010 δεν θα διαρκέσει για πολύ", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιφανής κλιματολόγος Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.
Το 2010 ήταν εξάλλου το πιο υγρό έτος στην καταγεγραμμένη κλιματολογική ιστορία, με βάση τα στοιχεία για την μέση βροχόπτωση στον πλανήτη, πράγμα που ωθεί πλέον τους επιστήμονες να εστιάζουν ακόμη περισσότερο στην προοπτική ακραίων καταιγίδων και πλημμυρών στο μέλλον.
Μια νέα ξεχωριστή μελέτη από το υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά συμπέρανε ότι το 2010 ήταν το θερμότερο έτος στην ιστορία της χώρας, από τότε που άρχισαν να τηρούνται τα σχετικά αρχεία πριν από 63 χρόνια.
newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου