ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ BLOG ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ - ΕΓΧΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - SHOWBIZ NEWS - SEXY - HUMOR ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Η Ιρλανδία "βλέπει" ΔΝΤ

Ολοταχώς προς τον µηχανισµό βοήθειας Ευρωπαϊκής Ενωσης και ∆ΝΤ οδεύει η Ιρλανδία, αφού το άλµα στο κόστος δανεισµού µπορεί να την κάνει τη δεύτερη χώρα της ευρωζώνης µετά την Ελλάδα που θα ζητήσει οικονοµική στήριξη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τόνισε µάλιστα χθες ότι η Ε.Ε.είναι έτοιµη να βοηθήσει το ∆ουβλίνο, αν αυτό χρειαστεί, προσθέτοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει ακόµη ζητηθεί, αν και κορυφαίοι οικονοµικοί αναλυτές θεωρούν πως είναι απλά θέµα χρόνου.
Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών οµολόγων της «Κέλτικης Τίγρης»εκτοξεύτηκαν χθες πάνωαπό 9% και τα spreads έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 650 µονάδων βάσης! 


Το χρηµατιστήριο του ∆ουβλίνου έκλεισε µε πτώση 1,5%. Σηµαντική άνοδο σηµείωσαν και τα spreads της Πορτογαλίας που ξεπέρασαν τις 460 µονάδες. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία προκάλεσαν νέες πιέσεις στο ευρώ που υποχώρησε στα 1,37 δολάρια.

«Το άλµα στο κόστος δανεισµού της Ιρλανδίας είναι πολύ σοβαρό
», προειδοποίησε οιρλανδός υπουργός Οικονοµικών Μπράιαν Λένιχαν, προετοιµάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για τη συνέχεια, ενώ δενπαρέλειψε να κατηγορήσει τη Γερµανία ότι µε την πρόθεσή της να κάνει τις τράπεζες να µοιραστούν το κόστος τυχόν µελλοντικών διασώσεων, συνέβαλε στην άνοδο του κόστους δανεισµού του ∆ουβλίνου.Με τηγερµανική πρόταση συντάχθηκε χθεςκαι η Γαλλία. ΗΕυρωπαϊκήΕνωσηείναι έτοιµηνα βοηθήσειτην Ιρλανδία, αν αυτό χρειαστεί, αν και µέχρι στιγµής η κυβέρνηση της χώρας δεν έχει ζητήσει κανενός είδουςβοήθεια, τόνισε από τη Σεούλ όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του G20 ο Μπαρόζο.

«Εκείνο που έχει σηµασία είναι... πως έχουµε όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Ε.Ε. για ναδράσουµε, αν αυτό είναι απαραίτητο, αλλά δεν πρόκειται να προβώ σε υποθέσεις», είπε. Ετοιµάζουν 50 δισ. ευρώ Χθες η γερµανική εφηµερίδα «Handelsblatt» ανέφερε, επικαλούµενη γερµανικές πηγές, ότι οιχώρες της ευρωζώνης ετοιµάζονταινα σώσουν την Ιρλανδία.
Η χώρα θεωρείται ότι έχει επάρκεια σεκεφάλαια έως τον Ιούλιο του 2011. ∆ύο στους τρεις οικονοµολόγους που ρώτησε το Reuters, πιστεύουν ότι η Ιρλανδία δεν θα καταφέρει να βγάλει το2011 χωρίς εξωτερική βοήθεια – συνδυασµό χρηµατοδότησης απότην Ευρωπαϊκή Ενωση και από το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Το ποσό που αναµένεται να χορηγηθεί στην Ιρλανδία, αν κριθεί απαραίτητη η οικονοµική βοήθεια, εκτιµάται ότι ανέρχεται σε περίπου 50δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι το κόστος ώστε το ιρλανδικό δηµόσιο να σώσει πέντε από τις µεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.


ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...